Bilanţul morţilor creşte după tornadele din SUA, în timp ce furtuni extreme lovesc alte state

Cel puţin 26 de persoane au fost ucise după ce o serie de tornade au devastat oraşe şi localităţi din sudul şi vestul Statelor Unite, potrivit BBC.

340 afișări
Imaginea articolului Bilanţul morţilor creşte după tornadele din SUA, în timp ce furtuni extreme lovesc alte state

Bilanţul morţilor creşte după tornadele din SUA, în timp ce furtuni extreme lovesc alte state

Casele au fost distruse şi mii de oameni au rămas fără curent electric după ce furtuni uriaşe au provocat distrugeri în mai multe state.

Au fost raportate mai mult de 80 de tornade începând cu 31 martie, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie.

State precum Arkansas, Tennessee, Illinois, Indiana, Alabama şi Mississippi au avut victime.

Una dintre furtuni a distrus oraşul Wynne din Arkansas - o comunitate aflată la aproximativ 170 km la est de capitala statului, Little Rock.

Ashley Macmillan a declarat că ea, soţul ei şi copiii lor s-au înghesuit cu câinii lor în baie în timp ce o tornadă trecea pe deasupra lor, „rugându-se şi spunându-şi la revedere unul altuia, pentru că am crezut că suntem morţi”.

Un copac care a căzut le-a avariat serios casa, dar nu au fost răniţi.

„Simţeam cum se cutremură casa, auzeam zgomote puternice, vasele zdrăngănind. Şi apoi s-a calmat”, a declarat Ashley Macmillan pentru agenţia de ştiri AP.

Liceul Wynne a fost grav avariat, unele clădiri fiind făcute bucăţi. Una dintre profesoarele sale, Lisa Worden, a declarat că decizia de a trimite elevii acasă mai devreme a fost critică.

„Am ieşit la 1:30, ceea ce a fost o binecuvântare a lui Dumnezeu din partea superintendentului nostru, pentru că altfel copiii ar fi fost în autobuze şi profesorii ar fi fost încă aici. Şi astfel ar fi fost şi mai devastator”, a declarat ea pentru agenţia de ştiri Reuters.

Guvernatorul Sarah Huckabee Sanders a declarat vineri stare de urgenţă în statul Arkansas, iar Garda Naţională a fost activată pentru a ajuta la eforturile de recuperare.

Ea a declarat că a vorbit cu preşedintele Joe Biden despre situaţie, care a promis ajutor federal.

Furtunile de vineri au dus, de asemenea, la prăbuşirea acoperişului unei săli de spectacole la un concert heavy metal plin de oameni în Belvidere, statul Illinois, ceea ce a dus la un mort şi 28 de răniţi.

În timp ce furtunile continuă să se îndrepte spre est, sute de mii de persoane au rămas fără curent electric în mai multe state.

Virginia, Ohio şi Pennsylvania sunt cele mai afectate, potrivit site-ului US PowerOutage.

Într-un buletin, Centrul de prognoză a furtunilor a avertizat că unele dintre tornadele proiectate ar putea urmări solul pe distanţe mari.

Tornadele mortale vin la o săptămână după ce o tornadă rară, cu traiectorie lungă, a ucis 26 de persoane în Mississippi.

Tornada din Mississippi de săptămâna trecută a parcurs 59 de mile (94 km) şi a durat aproximativ o oră şi 10 minute - o perioadă neobişnuit de lungă pentru ca o furtună să se menţină. Aceasta a avariat aproximativ 2.000 de case, au declarat oficialii.

Preşedintele Biden a vizitat statul vineri pentru a-şi prezenta condoleanţele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
mort,
tornadă,
bilanţ

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici