Bilanţul pe 2011 al victimelor războiului din Afganistan a scăzut, anunţă Congresul SUA

Bilanţul victimelor războiului din Afganistan a scăzut anul trecut, anunţă Congresul Statelor Unite, după împlinirea a zece ani de la intervenţia militară internaţională în această ţară.

220 afișări
Imaginea articolului Bilanţul pe 2011 al victimelor războiului din Afganistan a scăzut, anunţă Congresul SUA

Bilanţul pe 2011 al victimelor războiului din Afganistan a scăzut, anunţă Congresul SUA (Imagine: Mediafax foto)

Potrivit unei anchete a Congressional Research Service (CRS), Serviciul de cercetări al Congresului american, 2.262 de civili afgani au murit din ianuarie şi până în noiembrie 2011 din cauza conflictului, faţă de 2.777, cât era numărul acestora în 2010.

În rândul armatei naţionale afgane, scăderea este şi mai importantă, anul trecut fiind vorba despre un total de 289 de morţi, faţă de 821 cu un an înainte. În cadrul poliţiei, bilanţul se ridică la 522 de morţi, în comparaţie cu 1.292 în 2010.

CRS avertizează asupra fiabilităţii acestor date, notând că stabilirea lor a făcut obiectul unor metodologii diferite.

În ceea ce priveşte armata americană, după "vârful" de 499 de morţi înregistrat în 2010 odată cu suplimentarea trupelor, în 2011 numărul deceselor a scăzut la 415 conform acestui bilanţ, care are la bază informaţii furnizate de Departamentul Apărării. Numărul răniţilor a înregistrat o diminuare uşoară, până la 5.159, faţă de 5.241.

De la începutul Operaţiunii "Enduring Freedom", angajată de Statele Unite pe 7 octombrie 2001, în cursul intervenţiei aliate au murit 1.864 de militari americani, iar alţi 15.262 au fost răniţi. Celelalte ţări din cadrul coaliţiei au înregistrat un total de 974 de morţi, dintre care 395 britanici, 158 canadieni şi 78 francezi.

Dintre celelalte ţări ale coaliţiei, Germania a înregistrat 52 de morţi, Italia 44, Danemarca 42, Polonia 36, iar Spania 34, potrivit acestui bilanţ, pe care CRS afirmă că l-a stabilit pe baza informaţiilor de presă, în contextul în care Forţa NATO în Afganistan (ISAF) nu realizează statistici.

În rândul afganilor, totalul morţilor civili, poliţişti şi militari înregistrat din 2007 şi până în prezent - CRS nu utilizează statistici înainte de această dată - se ridică la 16.896.

Preşedintele american Barack Obama a stabilit retragerea armatei americane din Afganistan în 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici