"Bill Gates al Marii Britanii" este pe punctul de a fi extrădat în SUA. Ce acuzaţii i se aduc

Mike Lynch, unul dintre cei mai remarcabili antreprenori din domeniul tehnologiei din Marea Britanie şi un om care a fost adesea numit "Bill Gates al Marii Britanii", este pe punctul de a fi extrădat în SUA pentru a răspunde unor acuzaţii penale legate de vânzarea firmei sale Autonomy către Hewlett-Packard.

1751 afișări
Imaginea articolului "Bill Gates al Marii Britanii" este pe punctul de a fi extrădat în SUA. Ce acuzaţii i se aduc

Foto: AP

Lynch, în vârstă de 56 de ani, a vândut start-up-ul său de software Autonomy către HP în 2011 pentru 11,7 miliarde de dolari, devenind instantaneu unul dintre cei mai bogaţi şi mai celebri "oammeni tech" din Marea Britanie, relatează CNBC.

Oferta HP a fost cu 64% mai mare decât valoarea de piaţă a Autonomy. Preţul acţiunilor gigantului IT de pe Wall Street s-a prăbuşit cu 20% în ziua în care a fost anunţată tranzacţia, în timp ce preţul acţiunilor Autonomy a crescut cu peste 70%.

Un an mai târziu, HP a anunţat o depreciere de 8,8 miliarde de dolari a companiei, susţinând că "nereguli contabile" au determinat-o să plătească prea mult pentru Autonomy, care vindea software de analiză a datelor pentru întreprinderi.

Principala acuzaţie a HP este că directorii Autonomy au umflat veniturile companiei cu aproximativ 700 de milioane de dolari şi a intentat un proces pentru 5 miliarde de dolari. Lynch a respins acuzaţii şi duce o bătălie juridică extrem de complexă, care durează de un deceniu.

Cu toate acestea, există semne că lucrurile s-ar putea apropia de final.

Vineri, ministrul britanic de interne, Priti Patel, a aprobat extrădarea lui Lynch în SUA. În aceeaşi zi, un judecător britanic a dat dreptate HP într-un proces civil împotriva lui Lynch în legătură cu acuzaţiile că acesta a complotat pentru a umfla valoarea Autonomy înainte ca aceasta să fie cumpărată de HP.

Lynch nu ar fi primul angajat al Autonomy care ar fi acuzat în SUA. În mai 2019, fostul director financiar Sushovan Hussain a fost acuzat de fraudă şi condamnat la cinci ani de închisoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici