BIOGRAFIE: Boiko Borisov, considerat de bulgari un "macho charismatic"

Fostul premier bulgar Boiko Borisov, favorit în alegerile legislative de la 12 mai, este considerat un personaj "macho" şi charismatic de bulgari, care îşi doresc o "mână forte" pentru eradicarea sărăciei şi corupţiei din ţară.

181 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Boiko Borisov, considerat de bulgari un "macho charismatic"

BIOGRAFIE: Boiko Borisov, considerat de bulgari un "macho charismatic" (Imagine: Mediafax Foto/Mediafax Foto)

Pe 20 februarie, când au avut loc cele mai puternice manifestaţii, acest fost pompier şi gardă de corp a demisionat, declarându-se afectat de vărsarea de sânge în cursul unei manifestaţii la Sofia.

Această retragere, calculată în opinia multor observatori, a avut drept consecinţă deturnarea nemulţumirii populare către întreaga clasă politică, ci nu doar asupra partidului conservator GERB. Organizarea de alegeri legislative anticipate la 12 mai, cu două luni înainte de termen, nu a oferit protestatarilor suficient timp să se organizeze.

Masiv, musculos, cu părul ras, tenul bronzat, acest fiu al unui poliţist şi unei învăţătoare a intrat în viaţa profesională ca pompier. Deţinător al centurii negre la karate, el a fost antrenor la clubul Ministerului de Interne. În iunie va împlini 54 de ani.

Când s-a prăbuşit comunismul, în 1990, Borisov şi-a creat o firmă de gărzi de corp. El s-a ocupat de securitatea fostului dictator comunist Tudor Jivkov, după destituirea acestuia, în 1989, iar ulterior de paza fostului rege Simeon al II-lea de Saxe-Coburg-Gotha, la revenirea sa în ţară, în 1996, după aproximativ 50 de ani de exil.

Fostul rege, devenit premier în 2001, i-a încredinţat responsabilitatea operaţională a poliţiei în cadrul Ministerului de Interne şi l-a promovat la gradul de general.

Prezent mereu la locul faptei, blamând ineficienţa justiţiei, el şi-a asigurat un nivel important de popularitate, mulţi cetăţeni văzând în el "mâna forte" împotriva infracţionalităţii din ţară.

În decembrie 2006, pe când era primar al Sofiei, el fondează partidul Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB, de centru-dreapta), bucurându-se de o susţinere largă din partea primarilor din ţară. Trei ani mai târziu el preia conducerea unui Guvern minoritar, după ce obţine victoria în alegerile legislative, fiind susţinut în mod tacit de către ultranaţionaliştii din cadrul Ataka.

Renunţând cu uşurinţă la proiecte nepopulare, el este criticat de către economişti pentru că nu a efectuat reforme necesare, în special în sectorul sănătăţii publice, educaţiei şi pensionării.

Afişând un ton dezinvolt, Borisov este omniprezent în presă, care nu îşi prea permitea, înainte de demisie, să îl critice.

O telegramă diplomatică din 2006 a Ambasadei Statelor Unite din Sofia, publicată în mai 2011 de site-ul WikiLeaks, a dezvăluit suspiciuni despre un trecut îndoielnic. "Acuzaţii l-au legat în trecut pe Borisov de scandaluri de deturnare de petrol, de afaceri ilegale implicând (gigantul petrolier rus) Lukoil şi de un trafic major de amfetamină", se arată în acest raport, calificat drept "speculaţii" de către cel vizat.

De când a devenit premier, Boiko Borisov declară că locuieşte singur într-o casă de la periferia Sofiei plină de trofee de vânătoare. El nu este căsătorit, nu are copii, dar are trei câini din rasa "ciobănesc bulgar".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici