Biserica Catolică germană desfăşoară anchete cu privire la cazurile de pedofilie

Un preot pedofil, găzduit în urmă cu 30 de ani la dioceza actualului Papă Benedict al XVI-lea, a fost suspendat din cauză că a încălcat interdicţia de a se ocupa de tineri, după ce o anchetă a fost demarată la o mânăstire privind posibilele noi cazuri de pedofilie.

246 afișări
Imaginea articolului Biserica Catolică germană desfăşoară anchete cu privire la cazurile de pedofilie

Biserica Catolică germană desfăşoară anchete cu privire la cazurile de pedofilie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Arhiepiscolul oraşului Munchen a anunţat într-un comunicat că l-a suspendat luni pe preotul H., condamnat pentru pedofilie în 1986. El fusese găzuit în 1980 în dioceza actualului Papă, în acea perioadă cardinalul Joseph Ratzinger, în pofida acuzaţiilor îndreptate deja împotriva lui.

Preotul, care era capelan responsabil cu excursioniştii, a fost suspendat deoarece a încălcat restricţia de a se ocupa de copii şi adolescenţi, a precizat arhiepiscopul.

Superiorul său ierarhic, Josef Obermaier, care se ocupa de capelanii arhiepiscopiei, a demisionat din funcţie deoarece nu şi-a îndeplinit sarcina de supraveghere, se arată în comunicatul emis de Biserică.

Confirmând vineri cazul preotului H., dezvăluit de presă, arhiepiscopia a precizat că decizia care-l afectează pe acest cleric, acuzat de pedofilie, "în calitate de asistent-capelan într-o parohie a diocezei din Munchen" a fost luată de "vicarul-general din acea perioadă".

Vicarul-general, Gerhard Gruber, şi-a asumat "întreaga responsabilitate" pentru "marea greşeală" comisă atribuindu-i preotului funcţii spirituale.

Mânăstirea benedictină din Sankt Ottilien din landul Bavaria a anunţat luni într-un comunicat că mai mulţi călugări, care între timp au murit, s-au făcut vinovaţi de acte de pedofilie comise în anii '60 şi le-a cerut victimelor să facă mărturii în acest sens.

Biserica Catolică germană a fost afectată de la începutul lunii ianuarie de scandaluri de pedofilie, care se răsfrâng inclusiv asupra corului micilor cântăreţi din Ratisbonne, condus timp de 30 de ani de fratele Papei, Georg Ratzinger.

După dezvăluirea de abuzuri sexuale la colegiul iezuit Canisius din Berlin, noi cazuri au ieşit la iveală zilnic în numeroase instituţii catolice, dar şi în şcoli protestante şi laice.

Biserica Catolică germană a promis să elucideze toate aceste scandaluri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici