Blackwater, acuzată că a decontat fraudulos serviciile unor prostituate sau stripteuze

Doi foşti angajaţi ai companiei Blackwater afirmă că aceasta a comis fraude sistematice, decontând inclusiv cheltuieli pentru angajarea unor prostituate sau stripteuze, relatează CNN.

48 afișări
Imaginea articolului Blackwater, acuzată că a decontat fraudulos serviciile unor prostituate sau stripteuze

Blackwater, acuzată că a decontat fraudulos serviciile unor prostituate sau stripteuze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acuzaţiile au fost formulate în procesul intentat de Brad şi Melan Davis, care afirmă că fraudele - facturări duble sau emiterea de facturi false - au avut loc în perioada în care compania de securitate desfăşura activităţi în Irak şi Afganistan, dar şi în Louisiana, după producerea uraganului Katrina.

Melan Davis, care a fost implicată în activităţi de contabilitate, a afirmat că Blackwater, devenită ulterior Xe, a cerut guvernului decontarea serviciilor unei prostituate filipineze în Afganistan, activitatea acesteia fiind inclusă la capitolul cheltuielilor pentru recreere.

Davis susţine că Blackwater a decontat biletele de avion ale femeii, precum şi un salariu lunar în Statele Unite.

Documentele depuse la tribunal susţin şi că un prestator plătit pentru "servicii de curăţenie" în Louisiana furniza, în realitate, stripteuze.

Xe Company a afirmat însă vineri că "acuzaţiile nu au nici o bază, iar compania se va apăra ferm în acest proces".

Brad şi Melan Davies au iniţiat procedurile judiciare în decembrie 2008, într-un tribunal din Virginia, iar documentele au fost desecretizate în februarie.

Compania Blackwater a provocat un adevărat val de furie în Irak, în septembrie 2007, când cinci dintre agenţii săi au deschis focul asupra mulţimii în Bagdad, provocând moartea a 17 civili. Autorităţile irakiene au reacţionat ferm şi după ce un judecător federal american a decis, în decembrie, să invoce motivaţii constituţionale pentru a respinge acuzaţiile de omucidere împotriva celor cinci foşti agenţi.

Brad Davis, fost puşcaş marin care a lucrat ca agent pentru Blackwater, afirmă, în documentele depuse la tribunal, că a observat personal cel puţin trei situaţii în care agenţii "au folosit intenţionat forţa în mod excesiv şi nejustificat".

Blackwater a asigurat paza convoaielor diplomatice şi de aprovizionare americane în Irak, dispunând de circa 1.000 de agenţi în această ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici