Blackwater, implicată în cel puţin 195 de incidente armate, în Irak

Firma americană de securitate Blackwater a fost implicată în cel puţin 195 de incidente armate, în Irak, începând din 2005, se arată într-un raport al Congresului american publicat luni, care denunţă şi modul în care Departamentul de Stat a muşamalizat activitatea companiei, relatează Reuters.

10 afișări
Imaginea articolului Blackwater, implicată în cel puţin 195 de incidente armate, în Irak

Blackwater, implicată în cel puţin 195 de incidente armate, în Irak

Firma Blackwater, care avea contract cu Departamentul de Stat şi este anchetată în legătură cu uciderea a 11 civili irakieni, la 16 septembrie, va trebui să răspundă la întrebările referitoare la acel incident, dar şi la altele, în cadrul unor audieri în Congres, care se vor desfăşura marţi.

Un raport întocmit de personalul comisiei conduse de congresmenul Henry Waxman dezvăluie detalii cuprinse chiar în rapoartele companiei Blackwater, referitoare la mai multe incidente soldate cu morţi din rândul civililor irakieni şi precizează că în cele mai multe cazuri, angajaţii firmei Blackwater au fost cei care au deschis focul.

Memorandumul critică şi modul în care Departamentul de Stat a supervizat activitatea firmei Blackwater, susţinând că acesta a fost mai interesat să determine compania să despăgubească familiile victimelor şi să "depăşească problema" decât să investigheze cele întâmplate.

Raportul menţionează 195 de incidente, începând din 2005 şi până la 12 septembrie 2007, cu o frecvenţă de 1,4 incidente pe săptămână. În acestea au fost implicate 16 victime din rândul civililor irakieni, iar 162 de cazuri au implicat distrugerea de proprietăţi, a subliniat congresmenul democrat, fără a preciza dacă au existat morţi.

"În 32 dintre aceste incidente, Blackwater a ripostat la un atac, în timp ce în 163 din cazuri (84 la sută dintre incidentele armate), personalul Blackwater a fost cel care a deschis primul focul", a declarat Waxman, un critic al războiului din Irak.

Conform regulamentului Departamentului de Stat, acţiunile Blackwater ar trebui să fie mai mult defensive decât ofensive.

Compania privată de securitate, care a fost plătită cu peste un miliard de dolari de la administraţia americană, începând din 2001, a refuzat să comenteze raportul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici