Blocada israeliană împiedică reconstrucţia Fâşiei Gaza, denunţă organizaţii umanitare

Blocada israeliană, care limitează importul de materiale de contrucţie în Fâşia Gaza, a provocat o creştere spectaculoasă a ratei şomajului în enclava palestiniană şi face imposibilă reconstrucţia sa, apreciază organizaţii umanitare, relatează Reuters.

135 afișări
Imaginea articolului Blocada israeliană împiedică reconstrucţia Fâşiei Gaza, denunţă organizaţii umanitare

Blocada israeliană împiedică reconstrucţia Fâşiei Gaza, denunţă organizaţii umanitare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Christian Aid, doar cel puţin 1% din materialele necesare reconstrucţiei Fâşiei Gaza, parţial distrusă în vara lui 2014 în timpul conflictului armat cu Israelul, au fost aduse în zonă.

De la preluarea puterii în Gaza de către mişcarea Hamas, în 2006, Israelul supraveghează îndeaproape frontierele enclavei palestiniene.

În realitate, Fâşia Gaza este complet izolată de restul lumii, ceea ce "a dus la una dintre cele mai mari rate de şomaj şi la un nivel ridicat al dependenţei de ajutorul extern", spune William Bell, un purtător de cuvânt al Christian Aid, citat într-un comunicat.

Israelul a lansat operaţiunea "Bordură de protecţie" acum un an, în urma unor tiruri cu rachete provenind din Fâşia Gaza.

Bombardamentele israeliene au provocat moartea a peste 2.100 de palestinieni, majoritatea civili. Aproximativ 100.000 de case au fost avariate, iar 12.000 distruse. Deocamdată, niciuna dintre ele nu a fost reconstruită.

Potrivit Oxfam, economia Fâşiei Gaza depinde tot mai mult de ajutorul internaţional, 80% din populaţie fiind afectată de această situaţie.

Rata şomajului este una dintre cele mai ridicate de pe planetă, cu aproape 68% tineri de până în 24 de ani rămaşi în afara câmpului muncii, precizează Oxfam. În lipsa unor oportunităţi, aceşti tineri îşi riscă viaţa încercând să sfideze blocada israeliană, continuă organizaţia umanitară britanică.

În ritmul actual, reconstrucţia Fâşiei Gaza va dura peste 70 de ani, a subliniat Oxfam.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici