Blogul FT: Indiferenţa României, probabil descurajatoare pentru FMI

Lipsa de acţiune a României în privinţa reducerii cheltuielilor bugetare este probabil descurajatoare pentru FMI, apreciat până în prezent pentru modul ferm dar sensibil de gestionare a crizei din Europa de Est, se arată într-un comentariu publicat vineri pe blogul Financial Times.

12 afișări
Imaginea articolului Blogul FT: Indiferenţa României, probabil descurajatoare pentru FMI

Blogul FT: Indiferenţa României, probabil descurajatoare pentru FMI (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele României, Traian Băsescu, are cu siguranţă un deosebit simţ al sincronizării, îşi începe Chris Bryant, corespondentul economic al Financial Times pentru Europa Centrală şi de Est, comentariul postat pe blogul cotidianului britanic, intitulat "Indiferenţa României ameninţă autoritatea FMI". Fostul căpitan de vas a ales dintre toate posibilităţile tocmai ziua de joi pentru a anunţa măsurile care vor afecta viaţa majorităţii românilor, continuă el, adăugând că probabil Fondul Monetar Internaţional va fi cel mai descumpănit.

După negocierile cu reprezentanţii FMI, Băsescu a anunţat că Guvernul a decis să reducă salariile celor 1,3 milioane de funcţionari publici cu 25%, iar şomajul şi pensiile cu 15%.

În timpul discursului său, pieţele din SUA se clătinau, protestatarii greci umpleau străzile şi Marea Britanie se îndrepta către un impas instituţional, continuă autorul, adăugând: "Ţine-o tot aşa, Traiane".

De fapt, adaugă el, aceste reduceri de cheltuieli ar fi trebuit să fie o "mică surpriză", având în vedere previziunile iniţiale ale FMI, care estima că economia României va creşte cu 1,3% în acest an. În prezent, un "zero mare şi gras" este tot ceea ce poate spera, comentează Bryant.

Severitatea recesiunii României (minus 7,1% din PIB) anul trecut a obligat FMI să îşi revizuiască ţinta iniţială privind deficitul de la 4,1% la 7,2%.

Pentru FMI, acest lucru este probabil foarte descuranjant. Aceasta nu este prima dată când a fost obligat să "arunce un os Bucureştiului" şi răbdarea sa este cu siguranţă pusă la încercare, adaugă comentariul.

O criză politică din octombrie a determinat suspendarea asistenţei FMI până ce noul Guvern a adoptat bugetul. Dar chiar şi cele mai moderate măsuri de austeritate, cum ar fi reducerea pensiilor speciale ale militarilor au întâmpinat o rezistenţă dură în Parlament.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a avertizat joi că ţara se află la o "răscruce". Acelaşi lucru s-ar putea spune şi despre FMI, comentează Bryant. Câştigând aprecieri pentru modul ferm dar sensibil de a gestiona criza din estul Europei, acum există pericolul de recidivă, conchide el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici