Bolivia: Fosta preşedintă Jeanine Añez a fost condamnată la 10 ani de închisoare sub acuzaţia de participare la o lovitură de stat

Fosta preşedintă a Boliviei Jeanine Añez a fost condamnată la 10 ani de închisoare, în prima instanţă.

374 afișări
Imaginea articolului Bolivia: Fosta preşedintă Jeanine Añez a fost condamnată la 10 ani de închisoare sub acuzaţia de participare la o lovitură de stat

Bolivia: Fosta preşedintă Jeanine Añez a fost condamnată la 10 ani de închisoare sub acuzaţia de participare la o lovitură de stat

Tribunalul a acuzat-o pe fosta senatoare, în vârstă de 54 de ani, că a participat la o lovitură de stat împotriva predecesorului său, Evo Morales.

Jeanine Añez, care a devenit preşedinte interimar al Boliviei la sfârşitul anului 2019, imediat după demisia lui Evo Morales, a fost condamnată la 10 ani de închisoare, în prima instanţă.

Sentinţa de 10 ani de închisoare a fost decisă la trei luni de la începerea procesului şi la 15 luni de la plasarea sa în arest preventiv, conform Le Figaro

Fostul şef al forţelor armate William Kalimán şi şeful poliţiei Yuri Calderón, ambii fugari, au primit aceeaşi sentinţă.

Jeanine Añez a fost condamnată pentru "neglijenţă în serviciu" şi "decizii contrare Constituţiei şi legilor". Ea este acuzată că a accesat în mod neconstituţional la preşedinţie în noiembrie 2019, în urma demisiei lui Evo Morales (2006-2019), pe fondul unor manifestaţii de masă legate de presupuse fraude electorale denunţate de Organizaţia Statelor Americane (OSA).

Ea anunţase că va face apel la o eventuală condamnare.

O explozie de violenţă a cuprins Bolivia după alegerile prezidenţiale din octombrie 2019, alegerile fiind în cele din urmă anulate. Pe fondul manifestaţiilor soldate cu 35 de morţi, poliţia şi armata şi-au retras susţinerea faţă de Evo Morales. Acesta a demisionat, iar Jeanine Añez a depus jurământul.

Partidul lui Evo Morales a denunţat atunci o „lovitură de stat”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici