Bolivia: Mumia de 700 de ani a unui copil, descoperită într-un colet cu destinaţia Franţa

Poliţia boliviană a confiscat mumia unui copil, datând de vreo 700 de ani, de origine peruană, care era pe cale să fie expediată prin colet în Franţa, cel mai probabil în cadrul unui trafic de piese arheologice, au precizat, vineri, surse ştiinţifice din La Paz.

39 afișări

Arheologul Jedu Sagarnaga, de la Sociatatea de Arheologie din La Paz, a precizat că a fost convocat de poliţia judiciară (FELCC) pentru a analiza mumia, confiscată luni în sediul unei poşte locale boliviene, într-o cutie pe care o boliviancă se pregătea să o expedieze în Franţa.

Potrivit lui Sagarnaga, copilul de şase sau şapte ani era în poziţia fetală, învelit în material.

"Acest lucru sugerează că mumia este de origine peruană, pentru că aşa era obiceiul acolo. Aici (în Bolivia), ele mai erau învelite în paie", a explicat el pentru AFP.

"Mumia ar putea proveni din cultura Chancay, care s-a dezvoltat pe coasta centrală din Peru între 1200 şi 1470, sau din cultura mai veche a Paracas", a estimat, după o primă analiză, arheologul.

Potrivit cotidianului Pagina 7, citat de AFP, expeditoarea, care a fost arestată, a declarat că un peruan i-a trimis coletul în oraşul de frontieră Desaguadero, precum şi o sumă de bani pentru a trimite coletul în Franţa.

În funcţie de ancheta poliţiei, mumia va fi trimisă autorităţilor arheologice pentru o analiză aprofundată, după care, dacă originea peruană va fi confirmată, va fi trimisă vecinilor din Peru, în baza acordurilor bilaterale privind obiectele arheologice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici