Comisia Europeană cere analizarea atentă a situaţiei economice a 12 state UE, inclusiv a României

  • Comisia Europeană cere analizarea atentă a situaţiei economice a 12 state UE, inclusiv a României
  • Comisia Europeană vrea "identificarea şi evaluarea severităţii posibilelor dezechilibre macroeconomice"
  • Deficitul bugetar al României ar putea depăşi nivelul de 10% în 2020, estimează Comisia Europeană
5932 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană cere analizarea atentă a situaţiei economice a 12 state UE, inclusiv a României

Comisia Europeană a cerut, miercuri, monitorizarea atentă a situaţiei economice a 12 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv a României, în contextul observării unor dezechilibre macroeconomice semnificative.

Comisia Europeană a prezentat miercuri Pachetul de toamnă în materie de politici economice. În Raportul privind mecanismul de alertă (RMA), accesat de agenţia MEDIAFAX, Comisia Europeană recomandă elaborarea unor analize aprofundate privind situaţia a 12 state membre UE, "pentru identificarea şi evaluarea severităţii posibilelor dezechilibre macroeconomice". Statele vizate sunt: România, Croaţia, Republica Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia. "Aceste ţări au fost deja identificate ca având dezechilibre sau dezechilibre excesive în februarie 2020", precizează Comisia Europeană, conform unui document postat pe site-ul instituţiei.

"Actuala criză a exacerbat anumite provocări existente şi generează noi riscuri. Acest lucru evidenţiază necesitatea de a utiliza în cel mai bun mod măsurile de susţinere oferite de UE şi a asigura că investiţiile şi reformele din zona euro funcţionează în sensul contracarării dezechilibrelor", subliniază Comisia Europeană. Executivul UE notează că, deşi actualele bilanţuri financiare par stabile în pofida şocului crizei coronavirusului, tendinţa de reducere a datoriilor externe s-a oprit. În plus, datoriile companiilor şi persoanelor fizice sunt în creştere, în contextul scăderii valorii PIB-ului.

"România s-a aflat sub procedura deficitului excesiv din aprilie 2020 din cauza încălcării în 2019 a plafonului deficitului stabilit prin Tratatul UE. Tendinţa creşterii deficitelor publice a fost generată de măsurile expansioniste adoptate înainte de începerea pandemiei. Recomandarea Consiliului UE în virtutea Articolului 126 (7) al Tratatului UE este ca România să oprească deficitul excesiv până în 2022. Autorităţile din România au prezentat în septembrie raportul privind acţiunile adoptate ca reacţie la recomandare. Raportul indică deteriorarea finanţelor publice în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus", precizează Comisia Europeană.

"În prognoza pe anul 2020, Comisia Europeană estimează că deficitul României va depăşi 10% din PIB în 2020 şi va creşte în continuare în următorii ani", se arată în raport.

"În contextul continuării stării mari de incertitudine din cauza pandemiei de coronavirus, Comisia Europeană consideră că în acest moment nu trebuie luată nicio decizie suplimentară în procedura pentru deficit excesiv în cazul României. Comisia Europeană va reanaliza situaţia bugetară a României în primăvara anului 2021 şi vor fi luate măsurile necesare în virtutea procedurii deficitului excesiv în acel moment, dacă va fi necesar", subliniază raportul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici