Polonia renunţă la reforma Curţii Supreme de Justiţie, una dintre legile pentru care CE activase articolul 7

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie din Polonia (PiS) a propus un amendament legislativ miercuri, prin care renunţă la reformele Curţii Supreme de Justiţie, legi care se află în centrul conflictului său cu Uniunea Europeană privind standardele democratice, relatează Reuters.

1107 afișări
Imaginea articolului Polonia renunţă la reforma Curţii Supreme de Justiţie, una dintre legile pentru care CE activase articolul 7

BREAKING: Polonia renunţă la reforma Curţii Supreme de Justiţie, pentru care CE activase articolul 7

În octombrie, Curtea Europeană de Justiţie a somat Polonia să suspende o reformă a Curţii Supreme, ceea ce a permis în mod efectiv partidului de guvernământ să aleagă judecătorii de rang înalt.

O justificare a proiectului de modificare a Curţii Supreme a fost publicată miercuri pe site-ul parlamentului polonez: "Amendamentul reprezintă o executare a ordinului Curţii Europene de Justiţie".

Într-o revizuire profundă a sistemului judiciar, reformele adoptate în iulie au obligat unii judecători de rang superior să se pensioneze anticipat. PiS a spus că au fost necesare aceste schimbări pentru a face instanţele mai eficiente, ignorând o serie de avertismente din partea UE de a renunţa la aceste măsuri.

Legea a redus vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 de 65 de ani. De la punerea sa în aplicare, peste 20 de judecători ai Curţii Supreme, aproximativ o treime din total, au fost forţaţi să demisioneze.

Comisia Europeana a declansat în decembrie 2017 o procedura fara precedent impotriva guvernului polonez, cea de activare a articolului 7 din Tratatul UE.

Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot. Două ţări ale UE, Polonia şi Ungaria, sunt deja avertizate că li va aplica articolul 7.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici