Breivik vrea să creeze un partid "fascist" cu scopul de a evita un nou recurs la "barbarie"

Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în 2011, vrea să creeze un partid politic "fascist" prin intermediul căruia să lupte împotriva sistemului democratic, la care dă asigurări că s-a convertit, afirmă extremistul într-o scrisoare primită vineri de către AFP.

332 afișări
Imaginea articolului Breivik vrea să creeze un partid "fascist" cu scopul de a evita un nou recurs la "barbarie"

Anders Behring Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o scrisoare de 33 de pagini faţă-verso, Breivik dă "un ultimatum" Ministerului norvegian al Justiţiei, pe care-l somează să ridice obstacolele pe care i le-a impus în mod deliberat, în opinia sa, cu scopul de a-l împiedica să fondeze "Partidul Fascist Norvegian" (NFP) şi "Liga Nordică" (NL).

La 22 iulie 2011, Breivik, în prezent în vârstă de 35 de ani, a ucis 77 de persoane în numele luptei împotriva multiculturalismului şi "invaziei musulmane".

Mai întâi el a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului, la Oslo, soldată cu opt victime, iar apoi a deschis focul asupra participanţilor la o reuniune a Tinerilor Laburişti, pe Insula Utoya, omorând alte 69 de persoane, marea majoritate adolescenţi.

Breivik dă asigurări că s-a "convertit" la cauza democratică, după verdictul pronunţat în august 2012, şi spune că vrea să creeze un partid cu scopul de a-şi apăra ideologia, dar fără să recurgă la violenţă.

"Ca fost militant, inima mea plânge pentru barbaria pe care am comis-o pe 22 iulie", afirmă el în scrisoare, pe care a redactat-o în închisoare, unde ispăşeşte o pedeapsă la 21 de ani, susceptibilă să fie prelungită ulterior.

"Ca fost militant, cel mai important lucru din viaţa mea este să acţionez pentru ca un asemenea lucru să nu se mai întâmple niciodată. Scopul NFP şi NL este ca acest lucru să nu se repete", scrie el, după care semnează "Anders Behring Breivik, secretarul partidului şi candidat la deputăţie din partea NFP şi NL".

În Norvegia, deţinuţii îşi păstrează toate drepturile civice, indiferent de asprimea pedepsei.

Însă Breivik afirmă că, în practică, autorităţile penitenciare îi încalcă drepturile, confiscându-i scrisorile menite să strângă semnăturile de care are nevoie pentru a-şi înregistra partidul.

Autorităţile carcerale dezmint această acuzaţie şi afirmă că, în conformitate cu mandatul lor, cenzurează scrisorile deţinuţilor susceptibili să incite la fapte penale.

"Nu este deloc o tentativă deliberată de a tărăgăna lucrurile pentru a-l împiedica să formeze un partid", a declarat pentru AFP Karl Hillestrand, directorul interimar al închisorii de la Skien, în care este deţinut în prezent Breivik. "Dar avem un cadru de reglementare, pe care încercăm să-l punem în aplicare cât putem mai bine", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici