Brexit. Negocierile se vor relua duminică la Bruxelles. Domeniile cheie din cauza cărora nu se poate ajunge la un compromis

  • Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit cu privire la relaţia comercială post-Brexit se vor relua duminică.
  • La sfârşitul zilei de sâmbătă, cele două părţi au făcut un apel pentru a încerca să pună capăt blocajului.
  • Ursula von der Leyen şi Boris Johnson se vor întâlni din nou luni seara pentru noi negocieri.
706 afișări
Imaginea articolului Brexit. Negocierile se vor relua duminică la Bruxelles. Domeniile cheie din cauza cărora nu se poate ajunge la un compromis

Profimedia

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit cu privire la relaţia comercială post-Brexit se vor relua duminică la Bruxelles. Ambele părţi au subliniat că este necesar un „efort suplimentar” pentru a încerca să pună capăt diferenţelor majore dintre cele două părţi, notează Le Figaro.
 
La sfârşitul zilei de sâmbătă, cele două părţi au făcut un apel pentru a încerca să pună capăt blocajului. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic, Boris Johnson, au remarcat încă o dată „diferenţele importante” care rămân în trei domenii cheie: concurenţa, mecanismul de soluţionare a litigiilor şi pescuitul. „Deşi recunosc magnitudinea acestor diferenţe”, cei doi lideri consideră că trebuie făcut „un efort suplimentar” pentru a determina dacă pot fi rezolvate, potrivit unei declaraţii comune transmise de Downing Street. 
 
„Vom vedea dacă putem merge mai departe. Discuţiile continuă mâine (n.r- duminică)”, a scris pe Twitter negociatorul european Michel Barnier sâmbătă seara. 
 
Premierul irlandez Micheal Martin, a cărui ţară este singurul membru UE care împarte graniţa terestră cu Regatul Unit, a salutat reluarea negocierilor. "Un acord este în interesul tuturor," a scris el pe Twitter, spunând că "trebuie depuse toate eforturile" pentru a-l realiza.”
 
Ursula von der Leyen şi Boris Johnson se vor întâlni din nou luni seara pentru noi negocieri.
 
La sfârşitul unei alte săptămâni intense de discuţii la Londra pentru a încerca să ajungă la un acord de liber schimb, negociatorii europeni, Michel Barnier şi britanicul David Frost au concluzionat vineri seară. ”Condiţiile unui acord nu pot fi îndeplinite, din cauza diferenţelor semnificative”. 
 
De la data oficială a Brexitului, 31 ianuarie, Londra a continuat să aplice normele europene. Abia la sfârşitul perioadei de tranziţie care se încheie pe 31 decembrie vor avea loc adevăratele răsturnări de situaţie. Marea Britanie îşi propune să încheie un acord de liber schimb înainte de sfârşitul weekendului, condiţie pentru ca Parlamentul European să poată fi ratificat la timp pentru a intra în vigoare la 31 decembrie.  În cazul în care Londra şi Bruxelles nu reuşesc să ajungă la un acord, de la 1 ianuarie vor intra în schimburi comerciale supuse regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu taxe vamale sau cote.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici