BREXIT: Noutăţi în sistemul britanic de educaţie. Studenţii români vor avea statut de emigrant

  • Studenţii români care merg la studii în Marea Britanie după Brexit vor aplica pentru statut de emigrare.
  • În ceea ce priveşte taxele de şcolarizare, acestea nu vor fi modificate în numeroase instituţii de învăţământ deoarece vor fi acordate burse de studii.
5850 afișări
Imaginea articolului BREXIT: Noutăţi în sistemul britanic de educaţie. Studenţii români vor avea statut de emigrant

BREXIT: Noutăţi în sistemul britanic de educaţie. Studenţii români vor avea statut de emigrant

Potrivit consultanţilor de la IntegralEdu, sistemul britanic de educaţie se adaptează situaţiei post Brexit. În primul rând, instituţiile încep să acorde facilităţi şi burse consistente pentru europeni. Şapte universităţi britanice au anunţat deja că taxele de studiu pentru studenţii europeni nu vor fi modificate pentru cei care intră anul viitor la facultate, totodată fiind menţinute la acelaşi nivel pentru toată perioada studiilor.

Odată cu Brexit-ul, taxele de şcolarizare pentru europeni ar trebui să ajungă la acelaşi cuantum cu cele aplicate pentru toţi studenţii internaţionali. Însă, o parte din unversităţile britanice au găsit mecanisme prin care să nu modifice aceste taxe. Acestea constau în acordarea de burse de studiu europenilor, care să acopere suplimentul de taxă, astfel încât aceasta să rămână nemodificată. În plus, unele universităţi au implemetat sisteme de plată a taxelor în trei sau şase rate, pentru anul universitar 2021-2022.

Termenul limită de transmitere a candidaturii pentru admiterea la universităţile din Marea Britanie este 15 ianuarie 2021.

În ceea ce priveşte formalităţile de intrare în Marea Britanie, tinerii care vor ajunge în UK până la data de 31 decembrie 2020 vor trebui să aplice pentru noul statut de imigrare – EU Settlement Scheme. Acesta este aplicabil studenţilor care au început studiile anul acesta la o universitate britanică sau sunt în proces de a-şi continua studiile, însă perioada studiilor acumulate pe perioada şederii lor în UK este sub 5 ani. În acest caz, termenul limită pentru depunerea cererii este de 30 iunie 2021.

Cei care vor accesa pentru prima dată studiile universitare sau post-universitare în anul universitar 2021/2022, vor trebui să urmeze formalităţile de viză, în noul lor statut de studenţi internaţionali.

„Pentru dosarul de viză, studenţii vor trebui să obţină un certificat internaţional de limbă engleză, să platească o asigurare de sănătate care se poate ridica până la 500 lire pe an, alături de taxa de aplicaţie de viză în valoare de aproximativ 350 lire. Aplicaţiile de viză vor trebui deschise cu 6 luni înainte de începerea studiilor efective. Aici rolul unui consultant educaţional este esenţial pentru că poate asista pas cu pas întregul proces de admitere şi pregătire de plecare la studii in Regatul Unit. Mai mult, un consultant este informat în permanenţă de către universităţi de schimbările care apar în procesul admiterii, astfel că este în măsură să ofere sfaturi abilitate celor interesaţi de studii în UK şi familiilor acestora”, a explicat Ana-Maria Papp, reprezentant al IntegralEdu.

Măsuri asemănătoare vor fi luate şi în cazul liceenilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici