Britanicul reţinut de separatiştii din Doneţk a murit în detenţie

Britanicul Paul Urey, care a fost capturat de separatiştii susţinuţi de Rusia în Ucraina, a murit în detenţie, potrivit unor informaţii citate de BBC.

1630 afișări
Imaginea articolului Britanicul reţinut de separatiştii din Doneţk a murit în detenţie

FOTO Twitter

Familia lui Paul Urey, în vârstă de 45 de ani, a fost contactată de Ministerul britanic de Externe, precizează Presidium Network, un grup care le-a ajutat pe rudele bărbatului.

Mama sa este „distrusă şi încă în stare de şoc”, potrivit sursei citate de BBC.

Marea Britanie afirmă că solicită clarificări urgente din partea Ucrainei şi a guvernului rus cu privire la informaţiile privind moartea unui lucrător umanitar britanic.

„Ridicăm urgent această problemă cu aliaţii noştri ucraineni şi cu Ministerul rus de Externe”, a declarat Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth şi Dezvoltare al Regatului Unit. „Continuăm să fim în legătură strânsă cu familia”.

Paul Urey, din Warrington, Cheshire, a fost reţinut în autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD) în aprilie, acuzat că este mercenar.

El a fost luat prizonier împreună cu un alt bărbat, Dylan Healy, în timp ce ar fi încercat să efectueze o misiune de salvare umanitară în 25 aprilie.

Cei doi încercau să intre pe teritoriul controlat de Rusia printr-un punct de control din apropierea oraşului Zaporizhzhia din sud-estul ţării, se pare pentru a salva o femeie şi familia ei prinse în capcană în timpul luptelor.

Mama lui Paul Urey a declarat că era extrem de îngrijorată pentru soarta fiului său, deoarece acesta suferă de diabet de tip 1 şi avea nevoie de insulină.

Oficialii din RPD, care îl deţineau pe Urey, au declarat că acesta a murit în captivitate la 10 iulie din cauza unor probleme de sănătate şi a „stresului”.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat: „Sunt în mod clar rapoarte alarmante şi gândurile noastre sunt, evident, alături de familia şi prietenii săi”.

Un oficial al RPD a declarat că oficialii britanici au fost informaţi de încarcerarea lui Urey, dar nu a existat „nicio reacţie din partea Marii Britanii”.

Potrivit lui Daria Morozova din RPD, în timpul primului examen medical al lui Urey în RPD, s-a constatat că acesta suferă de diabet insulino-dependent, afecţiuni ale sistemului respirator şi ale rinichilor, precum şi o serie de boli ale sistemului cardiovascular.

De asemenea, el se afla într-o „stare psihologică deprimată din cauza indiferenţei faţă de soarta sa în ţara natală”, a declarat Morozova.

Ea a precizat că Marea Britanie nu a furnizat materialele medicale necesare prin intermediul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

„În ceea ce ne priveşte, în ciuda gravităţii presupusei infracţiuni, Paul Urey a primit îngrijiri medicale adecvate”, a mai spus ea.

Presidium Network a declarat că Paul Urey a petrecut anterior 8 ani ca antreprenor civil în Afganistan. El locuise în Leyland, Lancashire, înainte de a călători în Ucraina.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici