Bulgaria cere, în contextul Brexit, integrarea celor şase state din Balcanii de Vest în UE

Bulgaria va depune eforturi, în timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, în prima parte a anului 2018, în favoarea apropierii ţărilor din vestul Balcanilor de Uniunea Europeană, relatează publicaţia online EUObserver.

1321 afișări
Imaginea articolului Bulgaria cere, în contextul Brexit, integrarea celor şase state din Balcanii de Vest în UE

Bulgaria cere, în contextul Brexit, integrarea celor şase state din Balcanii de Vest în UE

În timpul vizitei la Bruxelles, miercuri, pe 8 noiembrie, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, susţine că Brexit ar putea reprezenta o oportunitate a deschiderii Uniunii Europene către şase naţiuni, din fosta Iugoslavie, care aspiră să adere încă din 2007.

"Este o adevărată oportunitate pentru noi să aducem Balcanii de Vest mai aproape de UE, în timp ce Marea Britanie iese din Uniunea Europeană. Consider că este important şi posibil ca noi să luăm o decizie dintr-o perspectivă europeană. Dacă nu ne asumăm un risc, nu progresăm", a afirmat Borisov în cadrul unei conferinţe de presă comună cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Premierul bulgar a adăugat că nu există niciun "risc real" în apropierea de Uniunea Europeană a statelor din Balcanii de Vest. Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia au reuşit să progreseze în ultimii zece ani, însă într-un ritm lent, motiv pentru care Juncker a afirmat că extinderea Uniunii nu este posibilă în 2019.

"Pentru moment, nu pare posibil să putem accepta membri noi în 2019. Mi-ar plăcea ca perspectiva europeană să nu fie văzută ca o invitaţie, ci ca o necesitate", a concluzionat Juncker.

Preşedinţia preluată de Bulgaria se va baza şi pe piaţa digitală, securitatea cibernetică, migrare, competitivitate şi bugetul UE pe şapte ani.

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici