Bundestagul aprobă suplimentarea bugetului armatei cu 100 de miliarde de euro

Membrii Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei, au aprobat vineri după-amiază modificarea legii de funcţionare a armatei germane şi suplimentarea bugetului militar cu 100 de miliarde de euro, în contextul schimbării priorităţilor strategice din cauza activităţilor Rusiei.

638 afișări
Imaginea articolului Bundestagul aprobă suplimentarea bugetului armatei cu 100 de miliarde de euro

Sursa Foto - Hepta

Bundestagul a aprobat proiectul de modificare a legii de funcţionare a armatei germane, înscrisă în Constituţie, cu o majoritate de peste două-treimi. În favoarea proiectului au votat 683 de membri ai Bundestagului, 96 s-au pronunţat împotrivă, iar 20 s-au abţinut de la vot, potrivit publicaţiei Der Spiegel.

Prin această modificare, armata germană va primi un fond special de 100 de miliarde de euro pentru achiziţii de armament. Dezbaterile în Bundestag fuseseră blocate vineri dimineaţă de obiecţiile formulate de formaţiunile de opoziţie Die Linke (stânga) şi Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta).

Proiectul de lege va trebui aprobat şi de Bundesrat, Camera superioară a Parlamentului german, printr-un vot programat săptămâna viitoare.

Guvernul Olaf Scholz vrea să consolideze rapid apărarea ţării, în contextul deteriorării mediului de securitate. Cancelarul Olaf Scholz a motivat necesitatea suplimentării bugetului militar prin faptul că "vremurile sunt în schimbare".

"Ne asumăm responsabilitatea istorică", a afirmat, la rândul său, vineri, ministrul german de Finanţe, Christian Lindner.

Germania va face investiţii masive în avioane militare, nave şi submarine, în contextul modificării priorităţilor strategice din cauza tensiunilor cu Rusia. Guvernul de la Berlin a stabilit să cumpere între 45 şi 60 de elicoptere Chinook, produse de compania americană Boeing, pe care armata germană ar urma să le primească în perioada 2023-2029. Armata germană va înlocui avioanele de vânătoare Tornado cu aeronave multirol F-35 achiziţionate din Statele Unite. De asemenea, vor fi cumpărate din Statele Unite şi elicoptere de atac. Avioanele militare Eurofighter ar urma să fie modernizate. În total, pentru achiziţia de avioane militare, elicoptere şi drone vor fi alocate 40 de miliarde de euro, potrivit unui document vizualizat de publicaţia Süddeutsche Zeitung.

Germania intenţionează să cumpere şi noi sisteme antiaeriene, precum şi aparate de telecomunicaţii. Planul de achiziţii include şi noi vehicule blindate, precum şi investiţii în dezvoltarea unor echipamente militare în colaborare cu Franţa. Forţele Navale germane vor primi 20 de miliarde de euro pentru cumpărarea de corvete, fregate şi submarine.

Administraţia Vladimir Putin a exprimat preocupări, vineri, în legătură cu planul Germaniei de "remilitarizare", sugerând că situaţia este comparabilă cu cea din al Doilea Război Mondial. "Percepem declaraţiile cancelarului german ca fiind o nouă confirmare că Berlinul a lansat o cursă de remilitarizare accelerată a ţării. Oare cum se va încheia acest lucru? Se ştie din istorie...", a declarat vineri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, potrivit cotidianului Le Figaro, referindu-se la al Doilea Război Mondial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici