Burkina Faso nu a primit cerere de răscumpărare pentru ostaticul român. Răpirea nu a fost revendicată

Autorităţile din Burkina Faso nu au primit nicio cerere de răscumpărare în cazul ostaticului român apărut într-o înregistrare difuzată de un grup islamist afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida, iar răpirea nu a fost revendicată, afirmă Alpha Barry, ministrul de Externe de la Ouagadougou.

1954 afișări
Imaginea articolului Burkina Faso nu a primit cerere de răscumpărare pentru ostaticul român. Răpirea nu a fost revendicată

Burkina Faso nu a primit cerere de răscumpărare pentru ostaticul român. Răpirea nu a fost revendicată

"Am văzut, ca toată lumea, înregistrarea video difuzată în presă. Burkina Faso nu a primit nicio solicitare, nici vreo revendicare în cazul ostaticului român", a declarat miercuri Alpha Barry pentru AFP, conform site-ului L'OrientLeJour.com.

"Nu avem solicitare de răscumpărare. Deocamdată, nu ne-a fost transmisă nicio solicitare", a precizat Alpha Barry.

Românul Iulian G., răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, a apărut luni într-o nouă înregistrare video atribuită grupului islamist Al-Mourabitoune, afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida în Magrebul Islamic. În înregistrare, ostaticul românul cere Guvernului de la Bucureşti să depună eforturi pentru eliberarea sa. Imaginile au fost difuzate de Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste. Ca reacţie, Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis că a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetăţeanul român. "În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării", a precizat MAE.

Agent de securitate la o mină de cărbuni din Tambao, zonă situată în nordul statului Burkina Faso, la frontiera cu Niger şi Mali, cetăţeanul român a fost răpit pe 4 aprilie 2015 de indivizi înarmaţi. Un agent al Jandarmeriei din Burkina Faso şi şoferul vehiculului în care se afla românul au fost răniţi în atac. Mina de mangan, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation. Imediat după incident, surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso şi Mali au declarat că ostaticul român a fost dus în statul vecin Mali. Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidenţială din Burkina Faso a fost trimisă imediat în nordul Mali, unde sunt şi alte forţe speciale africane, în cadrul Operaţiunii Barkhane. Acţiuni de căutare s-au derulat în Burkina Faso, Mali şi Niger, în cadrul Operaţiunii antiteroriste Barkhane, lansată în iulie 2014, cu asistenţa Franţei. La Operaţiunea Barkhane participă forţe din Franţa, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici