Bush a decretat stare de urgenţă pentru învestitura lui Obama

Preşedintele SUA George W. Bush a instaurat, marţi, starea de urgenţă cu prilejul ceremoniei de învestitură a preşedintelui ales, Barack Obama, pentru a debloca astfel fonduri federale, care să ajute la acoperirea cheltuielilor foarte mari pentru organizarea evenimentului, relatează presa americană.

54 afișări
Imaginea articolului Bush a decretat stare de urgenţă pentru învestitura lui Obama

Bush a decretat stare de urgenţă pentru învestitura lui Obama

Decretarea stării de urgenţă este pur birocratică şi are scopul să deblocheze fonduri federale pentru a ajuta Washingtonul să facă faţă uriaşei mulţimi aşteptată să ia parte, marţea viitoare, la ceremonia prin care Barack Obama va fi învestit ca primul preşedinte american de culoare, relatează, în ediţia sa electronică de miercuri, New York Times.

Guvernul a pregătit suma de 15 milioane de dolari pentru plata personalului de securitate şi medical. Primarul Adrian F. Fenty, însă, a cerut mai mulţi bani, pe baza estimărilor că la ceremonie vor lua parte între 1,5 şi 2 milioane de persoane şi "presiunii la care vor fi supuse capacităţile oraşului, în mod special comunitatea medicală", potrivit lui Scott Stanzel, un purtător de cuvânt al preşedintelui Bush.

Prerogativa prezidenţială de a declara starea de urgenţă este folosită, de obicei, în cazul unor dezastre naturale, deşi unii preşedinţi au declarat stare de urgenţă şi înaintea unor evenimente aşteptate, a mai spus Stanzel. Niciodată anterior, însă, starea de urgenţă nu a fost folosită vreodată dacă nu a existat un dezastru, a spus purtătorul de cuvânt.

Concomitent, serviciile meteorologice au prognozat că în ziua organizării evenimentului ar putea ninge, lucru care complică situaţia şi mai mult, relatează, în ediţia online de miercuri, Washington Post.

Serviciul Naţional de Meteorologie, care a anunţat o primă prognoză a vremii pentru ziua de 20 ianuarie, arată că cerul va fi acoperit de nori şi că există 30 la sută şanse de ninsoare. Aceleaşi condiţii meteorologice au fost anunţate şi pentru ziua de duminică, atunci când are loc deschiderea ceremoniei de învestitură, cu un concert de muzică organizat la Lincoln Memorial.

Washington Post mai scrie că, potrivit unor oficiali, cererile statelor Virginia şi Maryland de acordare a unor fonduri de urgenţă pentru a atenua efectele crizei economice nu au primit răspuns. Virginia a estimat că are nevoie de 16 milioane de dolari, iar Maryland de 12 milioane de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici