Bush evocă "mândria" alegerii primului preşedinte de culoare, în discursul de rămas bun

Preşedintele în exerciţiu al SUA, George W. Bush, a adresat joi un mesaj de rămas bun cetăţenilor americani, reflectând asupra "mândriei" în faţa momentului istoric al alegerii primului preşedinte de culoare, dar şi asupra impactului crizei economice şi al ameninţărilor teroriste.

29 afișări
Imaginea articolului Bush evocă "mândria" alegerii primului preşedinte de culoare, în discursul de rămas bun

Bush evocă "mândria" alegerii primului preşedinte de culoare, în discursul de rămas bun (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bush predă marţi preşedinţia celei mai importante puteri mondiale lui Barack Obama, iar în acea zi "pe treptele Capitoliului va fi un bărbat a cărui istorie reflectă promisiunea permanentă făcută ţării".

"Acesta va fi un moment de speranţă şi mândrie pentru toată ţara noastră", a declarat preşedintele în exerciţiu, în ultimul discurs adresat compatrioţilor săi.

"Mă alătur tuturor cetăţenilor americani pentru a transmite cele mai bune urări preşedintelui ales, Barack Obama, soţiei sale Michelle şi celor două minunate fiice ale acestora", a precizat Bush.

George W. Bush a salutat în repetate rânduri caracterul "istoric" al numirii, pentru prima dată în istorie, a unui cetăţean de culoare în funcţia supremă.

Cu ocazia ultimului mesaj solemn adresat americanilor, Bush a lăudat "vitalitatea democraţiei americane", dar şi tăria de caracter a cetăţenilor americani în momente dificile. El a prezentat de asemenea bilanţul său, deşi administraţia sa a menţionat că nu mai este cazul pentru susţinerea a opt ani de preşedinţie controversată, iar decizia de a judeca rămâne Istoriei".

Bush, care a avut ultima sa apariţie publică semnificativă înainte de marţi, a făcut de asemenea câteva recomandări.

"Am avut parte de obstacole, la fel ca toţi cei care au deţinut înaintea mea această funcţie. Sunt lucruri pe care le-aş aborda diferit dacă aş avea posibilitatea", a explicat el. Bush a reiterat cum atentatele de la 11 septembrie 2001 au schimbat mandatul său.

El a considerat drept "legitimă dezbaterea multora din deciziile" pe care le-a luat în lupta împotriva terorismului. "Nu există însă multe dezbateri despre rezultatele obţinute. Statele Unite au asistat la o perioadă de şapte ani fără alte atentate teroriste pe teritoriul său", a subliniat el.

El a plasat războiul din Irak, una din marile controverse ale preşedinţiei sale, sub semnul acestei lupte împotriva terorismului, nefolosind deloc titulatura contestată de "război mondial împotriva terorismului". Bush a spus că Irakul şi Afganistanul sunt în prezent democraţii.

Bush a evidenţiat ceea ce consideră ca fiind cele mai mari reuşite ale preşedinţiei sale, alături de apărarea ţării: reforma din sistemul educaţional sau măsurile din domeniul asigurărilor de sănătate.

Administraţia sa a luată măsuri "hotărâte" pentru a face faţă uneia dintre cele mai acute recesiuni din ultima perioadă.

"Chiar dacă este o perioadă dificilă, privim asupra orizontului larg ce va apărea. Am încredere în perspectiva pe care o oferă America deoarece cunosc caracterul americanilor", a adăugat el, menţionând că "optimismul" acestui discurs este mult mai sumbru decât cel al predecesorului său, Bill Clinton.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici