Bush şi-a recompensat colaboratorii cu diverse funcţii, înainte de a părăsi Casa Albă

Fostul preşedinte american, George W. Bush, a numit patru dintre consilierii săi de rang înalt, cu două săptămâni înainte de a părăsi Casa Albă, în funcţii în care pot primi indemnizaţii zilnice de până la 3.000 dolari sau alte stimulente, relatează Washington Post, în ediţia electronică.

13 afișări
Imaginea articolului Bush şi-a recompensat colaboratorii cu diverse funcţii, înainte de a părăsi Casa Albă

Bush şi-a recompensat colaboratorii cu diverse funcţii, înainte de a părăsi Casa Albă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fred F. Fielding, Emmet T. Flood, William A. Burck şi Daniel M. Price, care au lucrat împreună la Casa Albă în timpul mandatului lui Bush, au fost numiţi pe o perioadă de şase ani în posturi la o agenţie obscură, Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Disputelor privind Investiţiile, a Băncii Mondiale. Fostul preşedinte american a mai numit alţi doi cunoscuţi avocaţi republicani la aceeaşi agenţie.

Bush a făcut peste 100 de astfel de numiri, la sfârşitul mandatului, într-o serie de comitete şi grupuri prezidenţiale, cum ar fi Consiliul preşedintelui pentru fitness şi activităţi sportive şi Comisia Statele Unite-Rusia pentru urşii polari. Ca şi alţi preşedinţi, el s-a îndreptat către colaboratorii apropiaţi şi susţinătorii săi politici pentru a le oferi posturi în ultimul moment înainte de plecare, dintre care multe durează cât mandatul actualului preşedinte Barack Obama.

Aproximativ jumătate din numirile pe care Bush le-a făcut după ziua alegerilor au fost ocupate de sponsori care au donat în jur de 1,9 milioane dolari republicanilor, din 2003, potrivit unei analize a posturilor. Cel puţin 20 de funcţii au fost ocupate de consilierii fostului preşedinte, altele fiind ocupate de susţinători ai administraţiilor lui Richard M. Nixon, Ronald Reagan şi George H. W. Bush.

Multe dintre aceste funcţii sunt neplătite şi sunt oferite mai mult pentru statutul pe care-l conferă deţinătorilor lor, decât pentru compensaţia financiară. Aceste numiri arată cât de mult contează legăturile politice chiar şi pentru cele mai obscure poziţii de la Washington şi ele ilustrează care este influenţa preşedinţilor americani la mult timp după ce aceştia părăsesc Casa Albă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici