Camera Reprezentanţilor a respins o rezoluţie care solicita retragerea din Afganistan

Camera Reprezentanţilor a respins miercuri, cu 356 de voturi la 65, un proiect de rezoluţie care cerea preşedintelui Barack Obama să retragă toate forţele americane din Afganistan.

14 afișări
Imaginea articolului Camera Reprezentanţilor a respins o rezoluţie care solicita retragerea din Afganistan

Camera Reprezentanţilor a respins o rezoluţie care solicita retragerea din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Textul rezoluţiei cerea preşedintelui să retragă forţele americane din Afganistan "nu mai târziu de 30 de zile de la adoptarea acestei hotărâri". "Dacă preşedintele consideră prea periculos să retragă toate forţele americane înainte de acest termen", retragerea ar trebui să fie făcută până la 30 decembrie 2010, potrivit textului.

Textul, redactat de un reprezentant de stânga din cadrul Partidului Democrat, Dennis Kucinich, a beneficiat de susţinerea aripii stângi a partidului preşedintelui şi câtorva republicani.

Potrivit unui sondaj CNN realizat în ianuarie, 52 la sută dintre americani sunt împotriva războiului din Afganistan, iar 47 la sută îl susţin. Dar 61 la sută sunt de acord cu hotărârea preşedintelui Obama de a trimite 30.000 de militari suplimentari, pentru a continua lupta împotriva talibanilor. Sondajul are o marjă de eroare de plus sau minus trei procente.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Howard Berman, s-a opus miercuri rezoluţiei, afirmând că nu era un "lucru responsabil care să fie făcut". "Dacă ne vom retrage (...) ne vom confrunta cu perspectiva unei reveniri a talibanilor la Kabul", a spus el.

Susţinătorii rezoluţiei au făcut referire la o hotărâre din 1973, destinată limitării puterii preşedintelui privind războiul, după mai mulţi ani de conflict în Vietnam, fără o declaraţie prealabilă de război.

Congresul a autorizat utilizarea forţei în Afganistan la puţin timp după atentatele de la 11 septembrie 2001.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul democrat Patrick Kennedy, fiul senatorului Ted Kennedy, decedat în august, a criticat foarte aspru presa americană, care nu acoperă această dezbatere asupra Afganistanului.

Kennedy a reproşat jurnaliştilor că au acordat mai multă atenţie unui scandal sexual privindu-l pe reprezentantul democrat Eric Messa, care a demisionat în această săptămână.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici