Camera Reprezentanţilor autorizează transferul de deţinuţi de la Guantanamo în SUA

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a autorizat printr-un vot, joi, transferul unor deţinuţi de la Guantanamo pe teritoriul american pentru a fi judecaţi.

14 afișări
Imaginea articolului Camera Reprezentanţilor autorizează transferul de deţinuţi de la Guantanamo în SUA

Camera Reprezentanţilor autorizează transferul de deţinuţi de la Guantanamo în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul de buget pe 2010 al Departamentului pentru Securitate Internă "interzice ca deţinuţii actuali să fie transferaţi în Statele Unite (...), exceptând cazul în care ei sunt judecaţi aici şi doar după ce Congresul va primi un plan detaliat" al riscurilor existente.

Proiectul de buget a fost adoptat cu 307 voturi pentru, faţă de 114 voturi împotrivă.

Chiar înainte de votarea acestui text, Camera a respins cu 224 de voturi la 193 o tentativă a republicanilor de a împiedica venirea deţinuţilor de la Guantanamo pe teritoriul american pentru a fi judecaţi aici.

Reprezentantul statului Kentucky, Hal Rogers, a depus o măsură prin care s-a opus "oricărei dispoziţii care autorizează ca un deţinut la Guantanamo Bay, Cuba, să fie adus în Statele Unite pentru a fi judecat sau încarcerat aici".

Un număr de 223 de deţinuţi sunt încă închişi în penitenciarul militar de la Guantanamo, dintre care aproape 80 aşteaptă să fie eliberaţi, iar aproximativ 60 ar putea fi judecaţi.

Acelaşi text împiedică publicarea de fotografii care să prezinte relele tratatmente la care au fost supuşi deţinuţii capturaţi în timpul operaţiunilor antiteroriste în perioada septembrie 2001-ianuarie 2009, adică până la data la care Barack Obama a fost învestit în funcţia de preşedinte.

Textul cere secretarului Apărării să certifice că publicarea acestor imagini "ar pune în pericol cetăţenii americani, membrii forţelor armate americane sau angajaţii Guvernului mobilizaţi în străinătate".

Ca şi colegii lor din Cameră, republicanii din Senat încearcă să împiedice sosirea deţinuţilor pe teritoriul american.

Senatorul Lindsey Graham a depus marţi un amendament care interzice intrarea în Statele Unite a celor cinci acuzaţi în cazul atentatelor de la 11 septembrie 2001, în prezent încarceraţi la Guantanamo, pentru a fi judecaţi în faţa unui tribunal de drept comun.

Republicanii cer ca aceşti deţinuţi să fie judecaţi la Guantanamo de către comisii militare (tribunale militare de excepţie).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici