Campanie dură pentru succesiunea lui Hugo Chavez: "Am văzut faţa dezgustătoare a fascistului care eşti"

Lupta pentru succesiunea lui Hugo Chavez în Venezuela, la 14 aprilie, a început duminică, când a avut loc primul schimb de replici dure - "mincinos" şi "fascist" - între candidatul confirmat al opoziţiei Henrique Capriles şi preşedintele interimar Nicolas Maduro.

918 afișări
Imaginea articolului Campanie dură pentru succesiunea lui Hugo Chavez: "Am văzut faţa dezgustătoare a fascistului care eşti"

Campanie dură pentru succesiunea lui Hugo Chavez: "Am văzut faţa dezgustătoare a fascistului care eşti" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Imediat după ce guvernatorul Capriles şi-a confirmat candidatura, duminică seara, într-o conferinţă de presă în care a acuzat puterea că "utilizează corpul preşedintelui (Hugo Chavez) pentru a face campanie" electorală, Maduro a intervenit la televiziunea oficială acuzându-l de "căutarea violenţei".

Astăzi "am văzut faţa dezgustătoare a fascistului care eşti", a lansat preşedintele interimar, criticând o intervenţie "mizerabilă", "deplorabilă", "iresponsabilă" şi "infamă".

Garantându-i "candidatului perdant" în alegerile prezidenţiale de la 7 octombrie o nouă "derută la 14 aprilie", Nicolas Maduro i-a reproşat totodată că se află în serviciul "oligarhiei" şi că instigă la tulburări în ţară, cu scopul de a justifica "o intervenţie străină".

Cu doar câteva minute mai înainte, Henrique Capriles a oferit asigurări că va "lupta" pentru alegerile prezidenţiale, pentru a "nu lăsa cale liberă" candidatului Partidului Socialist Unificat din Venezuela (PSUV), Maduro, desemnat drept succesor de către preşedintele Chavez la începutul lui decembrie.

Candidat al principalei coaliţii a opoziţiei din ţară în alegerile prezidenţiale de la 7 octombrie împotriva lui Chavez, obţinând 44% din voturile exprimate, guvernatorul statului Miranda a mai acuzat puterea că a căutat să "câştige timp" minţind în legătură cu starea reală de sănătate a preşedintelui bolnav.

"Totul a fost calculat minuţios" pentru asigurarea succesiunii liderului charismatic decedat marţi în urma unui cancer, după ce a condus ţara timp de 14 ani, a continuat el.

"Nicolas, tu ai minţit această ţară", a subliniat Capriles, având grijă să îl desemneze pe viitorul său adversar prin utilizarea prenumelui. "Cine ştie când a murit preşedintele Chavez?", a întrebat Capriles.

Expus în salonul de onoare al Academiei Militare din Caracas începând de miercuri, corpul lui Hugo Chavez a fost salutat de sute de mii de venezueleni care au aşteptat la coadă zi şi noapte pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Îmbălsămat, corpul fostului preşedinte va fi transferat vineri în fosta cazarmă de unde Chavez a lansat, în februarie 1992, o lovitură de stat eşuată împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez, situată în cartierul sărac "23 de Enero", la vest de capitală, a mai declarat duminică Maduro.

Ulterior, preşedintele interimar a anunţat adoptarea, marţea viitoare, de către Adunarea Naţională, a unui "amendament constituţional", iar după aceea convocarea unui referendum care să autorizeze depunerea lui Hugo Chavez la Pantheonul naţional, alături de eliberatorul Simon Bolivar, o ultimă etapă a unui cult al personalităţii exacerbat în urma morţii lui "Comandante".

Maduro, care a primit duminică la prânz susţinerea Partidului Comunist venezuelean, i-a îndemnat pe susţinătorii săi la "unitate", altfel riscând să piardă moştenirea lui Chavez.

El a invocat din nou drepturile fostului lider charismatic. "Astăzi sunt preşedinte conform Constituţiei, dar mai ales pentru că el este cel care a cerut-o", a dat asigurări Maduro. "Voi candida la preşedinţie, voi fi preşedinte şi comandantul şef al forţelor armate pentru că el mi-a ordonat acest lucru", a adăugat acesta.

Capriles, care are o carieră politică bogată în pofida faptului că este tânăr (40 de ani), a reuşit în 2012 o campanie dinamică în întreaga ţară, multiplicând vizitele şi mitingurile, tot mai importante în timp.

Maduro, în vârstă de 50 de ani, un fost şofer de autobuz şi lider de sindicat, a parcurs întreaga ierarhie a puterii sub îndrumarea lui Chavez, de la simplu deputat la preşedinte interimar.

Institutul venezuelean de sondare Hinterlaces anunţa, în urmă cu o săptămână, că Maduro l-ar învinge pe Capriles cu 14 puncte procentuale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici