Canada restabileşte regimul de vize pentru cehi şi mexicani

Guvernul canadian a anunţat luni reintroducerea imediată a vizelor pentru cetăţenii din Cehia şi din Mexic care călătoresc în Canada, pentru a pune astfel capăt unei adevărate explozii de cereri de azil depuse de cetăţenii acestor două ţări.

114 afișări
Imaginea articolului Canada restabileşte regimul de vize pentru cehi şi mexicani

Canada restabileşte regimul de vize pentru cehi şi mexicani

Această măsură, care va intra în vigoare miercuri, va da "flexibilitatea necesară pentru supravegherea intrării în Canada şi va facilita verificarea cererilor (de azil) autentice", a declarat într-un comunicat ministrul canadian al Imigraţiei, Jason Kenney.

Mexicul şi Cehia se află în fruntea listei ţărilor de unde provin cererile de azil în Canada. Însă Ottawa consideră că, cel mai adesea, cererile provin de la persoane care imigrează în vederea obţinerii unui loc de muncă şi care doresc să scurteze, astfel, perioada de analiză a dosarului.

"Foarte adesea, persoanele care au într-adevăr nevoie de protecţia Canadei trebuie să aştepte cu răbdare, luni sau chiar ani, înaintea analizării cererii lor de azil. Este inacceptabil", a adăugat Kenney.

De la ridicarea, în octombrie 2007, a obligativităţii vizelor de călătorie pentru cehi, au fost depuse aproape de 3.000 de cereri de azil de către cetăţenii acestei ţări, faţă de mai puţin de cinci cereri în 2006, a anunţat Ottawa.

De asemenea, "numărul cererilor de azil din Mexic aproape că s-a triplat din 2005" şi până în prezent, subliniază Guvernul canadian, precizând că în 2008 peste 9.400 de cereri depuse în Canada proveneau de la cetăţeni mexicani, "ceea ce reprezintă 25 la sută din totalul cererilor înregistrate".

Însă, din acest număr, doar 11 procente au fost acceptate de Comisia pentru Imigraţie şi Acordarea Statutului de Refugiat, precizează Ministerul Imigraţiei.

"Procesul de acordare de vize ne va permite să evaluăm cine vine în Canada în calitate de vizitator legitim şi cine poate vrea să încerce să treacă prin sistemul de acordare a azilului pentru a evita astfel să fie pus în aşteptare în cadrul sistemului de imigrare", a declarat Kenney.

Subliniind "legăturile strânse" pe care Canada le are cu Mexicul şi Cehia, ministrul a adăugat că "adevăraţii vizitatori ai Canadei provenind din cele două ţări vor fi primiţi în continuare".

Într-o vizită la Praga, la începutul lui mai, premierul canadian, Stephen Harper, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de valul de cereri de azil, menţionând o posibilă modificare a regimului de acordare a vizelor în cazul în care situaţia nu evoluează.

Potrivit presei cehe şi canadiene, marea majoritate a acestor cereri provin de la romii care fug din calea amplificării extremismului în această fostă ţară comunistă, unde manifestaţiile neonaziştilor împotriva romilor au cunoscut o intensificare în ultimele luni.

Autorităţile cehe dau asigurări că motivele acestor cereri sunt, înainte de toate, economice.

În Canada, statutul de refugiat este în mod normal rezervat persoanelor care şi-au părăsit ţara de teama persecutărilor de ordin rasial, religios, politic sau etnic.

Ministerul canadian al Imigraţiei a precizat, în plus, că în primele 48 de ore de la intrarea în vigoare a acestei măsuri, cetăţenii cehi şi mexicani vor putea prezenta cererile lor de eliberare a unei vize de călătorie la sosirea în Canada.

Dar, după 16 iulie, aceştia vor trebui să se adreseze biroului canadian pentru vize de la Viena sau din Ciudad de Mexico pentru a obţine dreptul de a călători în Canada.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici