Canada, Statele Unite şi UE vor impune noi SANCŢIUNI Rusiei. David Cameron: Măsurile UE vor viza noi domenii

Uniunea Europeană este pregătită să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, care ar putea viza în special tehnologiile ce pot fi folosite în scopuri militare, a declarat luni premierul britanic, David Cameron.

863 afișări
Imaginea articolului Canada, Statele Unite şi UE vor impune noi SANCŢIUNI Rusiei. David Cameron: Măsurile UE vor viza noi domenii

UE este pregătită să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, anunţă David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 17:59 Stephen Harper: Canada, Statele Unite şi UE vor impune noi sancţiuni Rusiei

Canada, în coordonare cu Statele Unite şi Uniunea Europeană vor adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a doborârii avionului malaysian în estul Ucrainei, afirmă premierul canadian, Stephen Harper, citat de AFP.

"Guvernul Canadei va impune noi sancţiuni împotriva unei game largi de entităţi din toate sectoarele industriale ruse", a declarat Harper.

"Sancţiunile vor fi implementate în coordonare cu partenerii şi aliaţii noştri", a spus premierul Canadei.

UE este pregătită să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei, anunţă David Cameron

În urma prăbuşirii avionului MH17 joi în Ucraina, Marea Britanie, Franţa şi Germania au avertizat că noi sancţiuni ar putea fi adoptate marţi, la Bruxelles, de miniştrii Afacerilor Externe, dacă preşedintele Vladimir Putin nu obţine de la separatiştii proruşi din Ucraina un acces "liber şi total" la locul catastrofei.

"UE va fi pregătită să ia măsuri suplimentare, în noi domenii, în special cel al bunurilor industriale sofisticate ce pot avea o dublă întrebuinţare, mai ales în scopuri de apărare", a declarat David Cameron pentru Sky News.

Premierul britanic, care duminică a discutat cu cancelarul german, Angela Merkel, şi cu preşedintele francez, Francois Hollande, urmează să se exprime pe această temă în faţa parlamentarilor britanici, luni după-amiază.

Zece britanici figurează printre cele 298 de victime ale zborului MH17 Amsterdam-Kuala Lumpur, doborât probabil de o rachetă, lansată dintr-o zonă controlată de rebelii susţinuţi de Rusia, potrivit Statelor Unite.

"Statele UE trebuie să arate o reală determinare şi o adevărată solidaritate pentru a trimite acest mesaj Rusiei", a declarat David Cameron, care a discutat duminică şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Europenii au impus deja sancţiuni Rusiei după anexarea Crimeei în martie. UE a stabilit o listă cu 72 de persoane vizate de o interdicţie de a pătrunde pe teritoriul european şi de blocarea averilor.

UE a mai făcut un pas vineri, extinzând baza juridică ce permite înscrierea mai multor entităţi pe listă.

Europenii sunt divizaţi privind amploarea şi severitatea sancţiunilor, în măsura în care anumite state membre, precum Italia şi Germania, au relaţii economice foarte strânse cu Moscova.

"Toată lumea poate vedea că dacă le dai separatiştilor sisteme de armament avansate, poate duce la o catastrofă precum cea care s-a produs", a adăugat Cameron.

Vicepremierul britanic Nick Clegg a apreciat la rândul său că este vremea să se treacă la sancţiuni economice de anvergură în anumite sectoare, o etapă cunoscută la Bruxelles drept "faza trei".

"Credem că a venit momentul să înăsprim sancţiunile şi exact asta vom încerca să obţinem la reuniunile UE de săptămâna aceasta", a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici