Când va avea loc următoarea rundă de discuţii Ucraina - Rusia. În ce punct se află negocierile

Ucraina confirmă că următoarea rundă de discuţii cu Rusia va avea loc luni.

3555 afișări
Imaginea articolului Când va avea loc următoarea rundă de discuţii Ucraina - Rusia. În ce punct se află negocierile

Sursa foto: Profimedia

Consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podoliak a confirmat, duminică, faptul că discuţiile cu Rusia vor avea loc luni prin legătură video, anunţă CNN.

Un tweet de pe pagina de Twitter a lui Podoliak anunţa: „Din nou. Negocierile merg non-stop în format de videoconferinţe. Grupurile de lucru funcţionează în mod constant. Un număr mare de probleme necesită o atenţie constantă. Luni, 14 martie, va avea loc o sesiune de negociere pentru a rezuma rezultatele preliminare".

Membri ai delegaţiilor Ucrainei şi Rusiei au semnalat, duminică după-amiază, că există posibilitatea ajungerii în câteva zile la o soluţie diplomatică pentru oprirea confruntărilor militare, conform BBC News.

Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei s-ar putea întâlni din nou săptămâna viitoare în Belarus, dar ambele părţi au confirmat sâmbătă, fără a oferi detalii, că între timp au loc contacte prin videoconferinţă.

„Cred că vom obţine unele rezultate în câteva zile", a declarat duminică consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, şeful delegaţiei Kievului. „Ucraina nu va face concesii asupra principiilor. Rusia înţelege acest lucru şi începe deja să discute constructiv", a adăugat Mihailo Podoliak.

La rândul său, şeful delegaţiei ruse, Leonid Sluţki, a afirmat, într-un interviu acordat RT citat de agenţiile de presă ruse, de BBC şi cotidianul The Times of Israel, că s-au înregistrat „progrese semnificative" în negocieri.

„Dacă am compara poziţiile ambelor delegaţii la începutul negocierior şi acum, observăm progrese semnificative. Aşteptările mele personale sunt că aceste progrese s-ar putea dezvolta în următoarele câteva zile într-o poziţie unificată a ambelor delegaţii în documente care să fie semnate", a subliniat Sluski.

Sâmbătă, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că a observat o "abordare fundamental diferită" în atitudinea Moscovei în negocieri, după ce omologul său rus, Vladimir Putin, declarase că sunt "anumite evoluţii" în discuţii.

„La ultimele întâlniri, reprezentanţii ucraineni şi ruşi au început să discute, iar ruşii nu mai impun doar ultimatumuri, ceea ce reprezintă o abordare fundamental diferită", a afirmat Volodimir Zelenski în conferinţa de presă organizată sâmbătă, potrivit cotidianului Le Monde.

Rugat să comenteze afirmaţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind "anumite evoluţii" în negocieri, Zelenski a declarat doar că este "mulţumit că are un semnal din partea Rusiei".

Volodimir Zelenski a discutat din nou, sâmbătă seară, cu premierul Israelului, Naftali Bennett, despre un posibil summit la Ierusalim cu Vladimir Putin, iar oficiali israelieni au anunţat că preşedintele Rusiei analizează propunerea, deşi este "prematur" să fie analizate şansele organizării unei astfel de reuniuni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici