Candidatura la preşedinţie a fostului vicepremier polonez Andrzej Lepper, admisă în urma unui apel

Comisia Electorală Naţională poloneză a revenit asupra unei hotărâri anterioare, care respingea candidatura la preşedinţie a fostului vicepremier Andrzej Lepper, acesta fiind condamnat, în 2005, cu suspendarea pedepsei, pentru calomnie, relatează Radio Polonia, în pagina electronică.

18 afișări
Imaginea articolului Candidatura la preşedinţie a fostului vicepremier polonez Andrzej Lepper, admisă în urma unui apel

Candidatura la preşedinţie a fostului vicepremier polonez Andrzej Lepper a fost respinsă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lepper a fost găsit vinovat în 2001 de calomnierea unor politicieni, între care actualul premier Donald Tusk şi a fost condamnat la cinci ani de închisoare, cu suspendare. Astfel, Comisia Electorală Naţională a respins candidatura fostului vicepremier în alegerile prezidenţiale.

"Această hotărâre nu mă priveşte pe mine. Desigur, priveşte persoana mea, dar nu pe mine (ca individ)", a declarat acesta pentru Polskie Radio.

Candidat din partea formaţiunii Autoapărarea, Lepper a subliniat că i-a fost respinsă candidatura în baza articolului 226, care se referă la infracţiuni împotriva instituţiilor publice. El neagă puternic acest lucru, adăugând că Tribunalul Constituţional a pronunţat o hotărâre neconstituţională.

Liderul formaţiunii Autoapărarea, fost vicepremier, a deschis un nou apel împotriva acestei condamnări, care aştepta o hotărâre din partea Curţii de Apel. Deoarece verdictul nu este final, Lepper poate intra în cursa pentru alegerile prezidenţiale din această vară, a hotărât Comisia marţi dimineaţa.

Comisia Electorală Naţională şi-a cerut scuze în faţa lui Andrzej Lepper şi l-a înregistrat ca al zecelea candidat în alegerile de la 20 iunie.

Fostul vicepremier, care a făcut, de asemenea, apel împotriva unei sentinţe care îl condamnă pentru hărţuirea sexuală a unui angajat al partidului, a fost un controversat ministru al Agriculturii în precedentul Guvern al partidului Lege şi Justiţie, care a fost îndepărtat din coaliţie în urma unor acuzaţii de corupţie privind o tranzacţie cu terenuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici