Caracterul defensiv al intervenţiei Georgiei în Osetia de Sud, pus sub semnul întrebării

Observatori militari independenţi pun sub semnul întrebării declaraţiile Tbilisi potrivit cărora forţele militare georgiene au acţionat defensiv în august împotriva agresiunii separatiştilor şi Rusiei, relatează New York Times, în ediţia electronică.

26 afișări
Imaginea articolului Caracterul defensiv al intervenţiei Georgiei în Osetia de Sud, pus sub semnul întrebării

Caracterul defensiv al intervenţiei Georgiei în Osetia de Sud, pus sub semnul întrebării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor informaţii obţinute de obervatori militari independenţi, armata lipsită de experienţă a Georgiei a bombardat capitala regiunii seapartiste georgiene Osetia de Sud, Ţhinvali, la 7 august, artileria georgiană lansând atacuri la care au fost expuşi atât civilii, trupele ruse de menţinere a păcii, cât şi observatori neînarmaţi.

Aceste dezvăluiri nu sunt nici suficiente şi nici concludente pentru a pune capăt disputei referitoare la principalii responsabili într-un război care a tensionat relaţiile dintre Kremlin şi Occident, comentează publicaţia. Ele pun însă sub semnul întrebării acurateţea şi onestitatea Georgiei, care susţine că bombardarea oraşului Ţhinvali, capitala Osetiei de Sud, a fost o operaţiune precisă.

Preşedintele Mihail Saakaşvili a caracterizat această acţiune drept o operaţiune precisă şi defensivă. Potrivit observatorilor însă, artileria şi rachetele georgiene au fost lansate în oraş la un interval de 15-20 de secunde între explozii, iar în prima oră a bombardamentelor cel puţin 48 de bombe au fost lansate în zone civile. Observatorii au mai spus că nu pot verifica dacă satele cu etnici georgieni au fost bombardate la fel de puternic în aceeaşi seară, punând sub semnul întrebării una dintre principalele justificări ale lui Saakaşvili pentru acest atac.

Oficialii georgieni contestă aceste informaţii, cerând guvernelor occidentale să nu le ia în considerare. "Această informaţie nu ştiu ce reprezintă şi cum este confirmată", a spus Giga Bokeria, adjunctul ministrului de Externe al Georgiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici