Care sunt principalele dosare în care apare numele lui Nicolas Sarkozy

Numele fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy apare în mai multe dosare vizate de către justiţia franceză. Între acestea se regăseşte şi cazul Bettencourt, cel al unor sondaje comandate de Palatul Elysée, dar şi dosarele Karachi şi Libia.

138 afișări
Imaginea articolului Care sunt principalele dosare în care apare numele lui Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

BETTENCOURT

Cazul Bettencourt vizează suspiciuni de finanţare ilegală a campaniei electorale prezidenţiale din 2007 a lui Nicolas Sarkozy. Magistraţii anchetează în baza unor mărturii depuse de foşti angajaţi ai miliardarei Liliane Bettencourt, în vârstă de 90 de ani, care au declarat că l-au văzut la domiciliul moştenitoarei grupului L'Oréal la începutul lui 2007, cerând bani.

Primul act judiciar împotriva fostului şef de stat, după ce acesta a rămas fără imunitate prezidenţială la 15 iunie, a fost o percheziţie, efectuată la 3 iulie, la domiciliul său din Paris şi la biroul care i-a fost pus la dispoziţie.

SONDAJE PENTRU ELYSEE

O anchetă preliminară tocmai a fost deschisă la Paris, în urma unei plângeri depuse de Asociaţia Anticor, care îi vizează în mod direct pe Sarkozy şi membri din anturajul său cu privire la condiţiile în care au fost comandate sondaje de către Palatul Elysée în perioada 2007-2012.

Este vorba despre a doua plângere depusă de Anticor. Prima a fost depusă pentru favoritism, în 2010, însă instruirea ei a fost blocată, la vremea respectivă, din cauza regimului de inviolabilitate de care se bucura ca şef al statului. Cea de doua se află la originea unei anchete preliminare care extinde amploarea infracţiunilor vizate de prima plângere, în special cu privire la deturnarea de fonduri publice.

Asociaţia vizează mai multe convenţii, dar mai ales pe cea încheiată în 2007 între Palatul Elysée şi firma Publifact, deţinută de către Patrick Buisson, un fost consilier al lui Sarkozy.

KARACHI

În cazul Karachi, judecătorii anchetează asupra unei eventuale finanţări de natură ocultă a campaniei prezidenţiale a lui Edouard Balladur, în 1995, prin intermediul unor presupuse comisioane, în cadrul unor contracte de vânzare de armament.

Sarkozy era, în 1995, ministru al Bugetului şi purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale a lui Balladur.

LIBIA

Finanţarea campaniei din 2007 a lui Sarkozy se află şi la originea altei anchete controversate, privind o eventuală origine libiană a unor fonduri. Nicolas Sarkozy a depus plângere pentru denunţare calomnioasă, "falsuri" şi "publicarea de ştiri false" împotriva site-ului de ştiri Mediapart, care a evocat un "acord de principiu" încheiat în 2006 cu Tripoli în vederea plăţii sumei de 50 de milioane de euro campaniei candidatului Sarkozy la preşedinţie. Nicio anchetă judiciară nu se află în curs pe fondul acestui dosar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici