Carolina de Sud: Victorie covârşitoare a lui Barack Obama la alegerile primare

Senatorul de Illinois Barack Obama a obţinut o victorie covârşitoare sâmbătă la alegerile primare democrate din Carolina de Sud, pe care trebuia să le câştige pentru a-şi păstra şansele în cursa pentru învestitura la alegerile prezidenţiale din SUA.

1 afișare
Imaginea articolului Carolina de Sud: Victorie covârşitoare a lui Barack Obama la alegerile primare

Carolina de Sud: Victorie covârşitoare a lui Barack Obama la alegerile primare

Senatorul Obama a obţinut 55 la sută din sufragii, în timp ce Hillary Clinton a adunat 27 la sută din voturi, iar John Edwards s-a clasat pe locul al treilea cu 18 procente.

Acest scrutin oferă un nou impuls campaniei lui Obama, care obţine astfel cea de-a doua victorie după cea din Iowa, la 3 ianuarie, în timp ce Clinton a câştigat la New Hampshire şi Nevada.

"Formăm coaliţia de americani cea mai diversificată pe care am văzut-o după mult timp", a declarat Obama, ovaţionat de peste o mie de susţinători.

"Sunt tineri şi bătrâni, bogaţi şi săraci", a menţionat candidatul care a obţinut şi sprijinul fiicei preşedintelui John Kennedy, Caroline Kennedy, aceasta salutând "un preşedinte ca tatăl" său.

"Există persoane de culoare şi albi, latino-americani, asiatici şi indieni", a continuat senatorul, care nu vrea să pară candidatul susţinut numai de afro-americani.

Carolina de Sud este primul stat cu o importantă minoritate afro-americană (circa 30 la sută din populaţie) care se pronunţă în cadrul procesului de selectare a delegaţilor la Convenţia democrată, ce vor desemna oficial candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Conform sondajelor de la ieşirea de la urne, senatorul Obama a obţinut 81 la sută din voturile afro-americanilor, faţă de 17 procente cât ar fi obţinut Hillary Clinton.

Fosta primă doamnă, favorită la nivel naţional, a recunoscut victoria rivalului său. "L-am sunat pe senatorul Obama pentru a-l felicita", a precizat ea într-un comunicat.

"Ne îndreptăm acum atenţia spre milioanele de americani care îşi vor face auzite vocile (...) în 22 de state (...) ce vor vota la 5 februarie", a afirmat Clinton.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici