Carter apără, la Berlin, propunerea SUA privind prepoziţionarea de armament greu în Europa de Est

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a apreciat luni, la Berlin, că propunerea americană privind o prepoziţionare de armament greu în Europa de Est este un pas "important" în vederea contracarării ameninţării ruseşti, relatează AFP în pagina electronică.

416 afișări
Imaginea articolului Carter apără, la Berlin, propunerea SUA privind prepoziţionarea de armament greu în Europa de Est

Carter apără, la Berlin, propunerea SUA privind prepoziţionarea de armament greu în Europa de Est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este un lucru pe care îl luăm în calcul, despre care vom discuta cu colegii noştri", a subliniat el, referindu-se la planurile americane.

Statele Unite au propus prepoziţionarea în state din flancul de est al Europei - inclusiv în ţările baltice - de armament greu cu care să fie echipat echivalentul unei brigăzi de luptă, şi anume aproximativ 5.000 de oameni.

"Este un lucru important de făcut" dacă vrem să consolidăm "capacităţile de rezistenţă ale Alianţei" Nord-Atlantice la frontierele din estul Europei, a declarat el la finalul unui discurs pe care l-a susţinut la un think tank, la Berlin.

"Ideea este să avem echipamente care să fie deja acolo, inclusiv echipament greu, înainte de orice altceva pentru antrenamente", a spus Ashton Carter. "Există de asemenea posibilitatea să fie mobilizate mai multe echipamente, în cazul unor evenimente neprevăzute", a adăugat el.

Cele trei ţări baltice se tem că Moscova ar putea încerca să le destabilizeze în urma unui proces comparabil celui care a avut loc în Ucraina şi au solicitat prezenţa permanentă a trupelor NATO pe teritoriile lor.

Însă o asemenea mobilizare riscă să intre în contradicţie cu Actul fondator semnat de NATO şi Rusia postcomunistă cu scopul de a "construi împreună o pace durabilă şi respectuoasă".

Proiectul a provocat, în tot cazul, furia lui Vladimir Putin, care a anunţat, ca răspuns, săptămâna trecută, consolidarea forţei ruseşti nucleare de atac.

Ashton Carter urma să efectueze luni după-amiaza o vizită la Münster (nord-vest), la cartierul general al Corpului 1 al Armatei germano-olandeze, împreună cu miniştrii Apărării german Ursula von der Leyen, olandez Jeanine Hennis-Plasschaert şi norvegian Ine Eriksen Soereide.

Secretarul american urmează să efectueze marţi o vizită la Tallin, în Estonia, miercuri şi joi la Bruxelles, în Belgia, unde urmează să participe la o reuniune a miniştrilor Apărării din statele NATO, iar vineri să asiste la manevre la care iau parte 12 ţări europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici