Casa Albă a prezentat scuze Congresului pentru că nu l-a informat asupra acordului cu talibanii

Administraţia preşedintelui american Barack Obama a prezentat scuze aleşilor din Congres pentru că nu i-a informat cu privire la acordul încheiat cu talibanii din Afganistan în vederea eliberării militarului american Bowe Bergdahl, au anunţat marţi senatori.

192 afișări
Imaginea articolului Casa Albă a prezentat scuze Congresului pentru că nu l-a informat asupra acordului cu talibanii

Casa Albă a prezentat scuze Congresului pentru că nu l-a informat asupra acordului cu talibanii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un oficial "la nivel înalt" de la Casa Albă a prezentat "scuze, luni seara, pentru că nu ne-a ţinut la curent" cu acest acord, potrivit senatorului Saxby Chambliss, liderul republicanilor din Comisia pentru Informaţii.

Precizând că Executivul a discutat cu Congresul despre cazul lui Bergdahl de 18 luni, el a apreciat că "dacă asta înseamnă informare, atunci această administraţie este mai arogantă decât credeam".

Republicanii au criticat dur în acest weekend administraţia democrată, acuzată că nu a informat Congresul în termen de 30 de zile înainte de operaţiunea de eliberare.

Sergentul Bergdahl, singurul militar american care continua să fie deţinut de talibani, a fost eliberat sâmbătă, după cinci ani de captivitate, în baza unui acord care prevede eliberarea a cinci talibani aflaţi la închisoarea de la Guantanamo.

"Cu siguranţă, suntem fericiţi pentru Bergdahl şi familia sa", a declarat în faţa jurnaliştilor preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Senatului, Robert Menendez.

"Însă (...) sunt îngrijorat de precedentul creat pentru schimbul (de prizonieri), deoarece nu vreau ca mesajul să devină «puteţi merge să capturaţi americani şi să-i folosiţi drept monedă de schimb»", a adăugat senatorul democrat.

Marţi, Obama a apărat acordul cu talibanii pentru eliberarea lui Bergdahl, declarând la Varşovia, într-o conferinţă de presă, că a "profitat de această oportunitate" pentru un acord rapid, pe fondul îngrijorărilor referitoare la starea de sănătate a sergentului Bergdahl, şi a subliniat că are obligaţia "sfântă" de a încerca să-i aducă acasă pe militarii americani capturaţi în zonele de conflict.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici