Casa Albă insistă că orice plan de pace trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei

Preşedinţia SUA a salutat, miercuri, conversaţia preşedintelui Chinei, Xi Jinping, cu omologul să ucrainean, Volodimir Zelenski, dar a reafirmat condiţia că orice plan de pace trebuie să fie aprobat total de Kiev şi să implice respectarea suveranităţii Ucrainei.

249 afișări
Imaginea articolului Casa Albă insistă că orice plan de pace trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei

Casa Albă insistă că orice plan de pace trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei

"Statele Unite salută" discuţia lui Xi Jinping cu preşedintele Ucrainei, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională de la Washington.

John Kirby a reafirmat, conform cotidianului Le Monde, sloganul obişnuit al Administraţiei Biden: "Nimic pe tema Ucrainei fără Ucraina". Totuşi, în condiţiile în care Xi Jinping a vorbit cu preşedintele Ucrainei, Kirby s-a declarat prudent în legătură cu iniţiativele de pace ale Chinei, subliniind că orice plan trebuie să fie rezultatul voinţei autorităţilor de la Kiev şi să se bazeze pe principiul respectării suveranităţii Ucrainei şi integrităţii teritoriale a ţării.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a sunat miercuri pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, şi i-a transmis că Beijingul vrea să trimită emisari în Ucraina în cadrul eforturilor diplomatice de oprire a conflictului cu Rusia. "Dialogul şi negocierile constituie singurele modalităţi viabile de soluţionare a crizei din Ucraina. Într-un eventual război nuclear, nu va fi niciun câştigător", i-a transmis Xi Jinping lui Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei oficiale Xinhua.

Xi Jinping a subliniat, conform postului CCTV şi agenţiei Reuters, că Administraţia de la Beijing se va concentra pe promovarea negocierilor de pace şi va face eforturi pentru obţinerea unui armistiţiu cât mai curând posibil. China va trimite în Ucraina o delegaţie condusă de emisarul special chinez pentru Afaceri Eurasiatice. De asemenea, vor fi discuţii cu toate părţile implicate în conflict.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale". În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o "contribuţie importantă". În schimb, Statele Unite şi Uniunea Europeană, care susţin Ucraina din punct de vedere militar, critică în mod constant cooperarea strânsă a Beijingului cu Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici