Casa Albă: Preşedintele consideră că Rusia şi Siria sunt responsabile pentru atacul cu arme chimice

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a anunţat miercuri că preşedintele Donald Trump consideră că autorităţile ruse şi cele siriene ar trebui să fie trase la răspundere pentru atacul cu arme chimice din oraşul sirian Duma, relatează site-ul agenţiei Reuters.

850 afișări
Imaginea articolului Casa Albă: Preşedintele consideră că Rusia şi Siria sunt responsabile pentru atacul cu arme chimice

Casa Albă: Preşedintele consideră că Rusia şi Siria sunt responsabile pentru atacul cu arme chimice

Washingtonul nu a pregătit deocamdată un calendar privind un atac de răspuns în Siria, iar liderul de la Casa Albă are mai multe opţiuni.

"Preşedintele consideră că Rusia şi Siria sunt responsabile pentru atacul cu arme chimice. Avem o serie de opţiuni şi toate aceste opţiuni sunt analizate. Deciziile finale nu au fost luate încă în acest sens", a declarat Sarah Huckabee Sanders, adăugând că rapoartele serviciilor de informaţii furnizate Statelor Unite nu susţin poziţia Rusiei potrivit căreia atacul a fost înscenat de organizaţia umanitară Căştile Albe.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a transmis că Rusia este parţial responsabilă pentru atacul chimic din Siria întrucât Moscova a eşuat în prevenirea unui atac chimic, aşa cum a garantat anterior.

"Ei au garantat că folosirea armelor chimice de către Siria nu se va mai întâmpla. Au eşuat", a mai spus Sarah Huckabee Sanders.

La 8 aprilie, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Duma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Oraşul sirian Duma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Statul Major al armatei Rusiei susţine că atacul chimic produs în oraşul sirian Duma a fost o înscenare a organizaţiei umanitare insurgente Căştile Albe.

Presa de stat de la Damasc a anunţat că forţele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informaţiile prezentate în presa occidentală sunt "invenţii" generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici