Casa Albă reasigură China că nu recunoaşte independenţa Taiwanului, după ce Donald Trump a vorbit cu liderul de la Taipei

Oficialii de la Casa Albă au comunicat că au discutat cu liderul Chinei, pentru a-l reasigura pe acesta că SUA nu recunoaşte independenţa Taiwanului, după ce Donald Trump a încălcat protocolul diplomatic şi a avut o conversaţie cu liderul de la Taipei, informează The Independent.

1337 afișări
Imaginea articolului Casa Albă reasigură China că nu recunoaşte independenţa Taiwanului, după ce Donald Trump a vorbit cu liderul de la Taipei

Casa Albă reasigură China că nu recunoaşte independenţa Taiwanului (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Oficialii federali americani au reasigurat statul chinez că SUA susţine în continuare politica ”unei singure Chine” şi nu recunoaşte suveranitatea statului Taiwan.

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Josh Earnest, a declarat că oficialii ”nu înţeleg de ce” a avut loc convorbirea telefonică dintre Donald Trump şi preşedintele Taiwanului, dar a confirmat jurnaliştilor că nu va exista nici o schimbare în poziţia SUA faţă de conceptul ”unei singure Chine”.

”Dacă echipa preşedintelui ales are o altă ţintă, le voi lăsa lor sarcina de a vă înfăţişa poziţia”, a declarat acesta.

Convorbirea dintre cei doi lideri a stârnit proteste în capitala chineză Beijing.

Vineri, Donald Trump a avut o discuţie telefonică de aproximativ 10 minute cu preşedintele Taiwanului. După ce această acţiune a stârnit îngrijorări în rândul populaţiei chineze, Donald Trump a explicat prin Twitter că liderul de la Taipei a iniţiat conversaţia.

Statul chinez insistă asupra recunoaşterii aşa numitului "consens din 1992" la care au ajuns China comunistă şi Taiwanul, condus pe atunci de către naţionalişti, sub care ambele ţări au fost de acord asupra faptului că există "o singură China", fiecare dintre ţări având propria sa interpretare asupra acestei semnificaţii.

China se opune cu fermitate oricărei interacţiuni oficiale ori a contactelor militare între Statele Unite şi Taiwan.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici