Casa Albă respinge un plan de divizare a Irakului în trei entităţi

Casa Albă a respins, joi, un plan de divizare a Irakului în trei entităţi - şiită, sunnită şi kurdă - cu un Guvern federal cu sediul la Bagdad, soluţie aprobată cu o zi înainte de către Senatul american, relatează AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Casa Albă respinge un plan de divizare a Irakului în trei entităţi

Casa Albă respinge un plan de divizare a Irakului în trei entităţi

"Nu cred că acesta este un vot atât de important pe cât au vrut unii să spună", a declarat un purtător de cuvânt de la Casa Albă, Tony Fratto, apreciind că "este un amendament ce exprimă părerea Senatului, fără a conţine nimic coercitiv".

Susţinătorii divizării Irakului în trei entităţi, după apartenenţa comunitară şi religioasă, se fac din ce în ce mai auziţi în Statele Unite. Potrivit lor, o astfel de partajare reprezintă soluţia pentru luptele dintre diferitele grupări irakiene şi pentru violenţa care împiedică retragerea trupelor din Irak, cerută de majoritatea americanilor.

Senatul a adoptat miercuri, cu 75 de voturi pentru şi 23 împotrivă, un text ce prezenta planul de partajare a Irakului în trei entităţi, cu un Guvern central însărcinat cu securitatea frontierelor şi gestionarea resurselor petroliere. Acest amendament la un text de lege pe tema apărării nu are caracter coercitiv.

"Toată lumea are o părere despre modalitatea cea mai bună de a acţiona în Irak. Dar este clar că irakienii sunt cei care trebuie să ia decizii în acest sens şi nu le pot fi impuse de ţări străine, cu siguranţă nici de noi", a precizat Fratto.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici