Catherine Ashton: Declaraţiile lui Mahmoud Ahmadinejad la ONU, "scandaloase şi inacceptabile"

Declaraţiile preşedintelui iranian în legătură cu atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din Statele Unite sunt "scandaloase şi inacceptabile", a apreciat, vineri, Înaltul Reprezentant UE pentru politică externă, Catherine Ashton.

38 afișări
Imaginea articolului Catherine Ashton: Declaraţiile lui Mahmoud Ahmadinejad la ONU, "scandaloase şi inacceptabile"

Catherine Ashton: Declaraţiile lui Mahmoud Ahmadinejad la ONU, "scandaloase şi inacceptabile" (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

"Aserţiunile preşedintelui iranian (Mahmoud Ahmadinejad) la ONU, conform cărora Statele Unite ar fi în vreun fel responsabile pentru atacurile teroriste din 11 septembrie sau majoritatea poporului american ar crede că aşa s-a întâmplat, sunt scandaloase şi inacceptabile", a declarat Ashton, conform unui comunicat publicat pe site-ul Serviciului de acţiune externă european.

Ea a precizat că acesta a fost şi motivul pentru care reprezentanţii tuturor celor 27 de state membre UE au decis să părăsească sala unde se desfăşurau lucrările Adunării Generale a ONU.

"În numele UE, aş vrea să îmi exprim solidaritatea cu familiile şi prietenii celor care au murit sau au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie", a adăugat Ashton.

Conform AFP, Ahmadinejad a vorbit joi la Adunarea Generală a ONU despre implicarea unui "complot" american în atentatele din 11 septembrie 2001, determinând retragerea din sală a delegaţiilor SUA şi UE, inclusiv a delegaţiei române.

Referindu-se la atentatele din 11 septembrie, soldate cu aproape 3.000 de victime, Ahmadinejad a afirmat că "unele elemente din interiorul guvernului american au orchestrat atentatul pentru a inversa declinul economiei americane şi a (consolida) controlul asupra Orientului Mijlociu, astfel încât să salveze regimul sionist". "Majoritatea populaţiei americane, ca şi alte naţiuni şi politicieni, este de acord cu acest punct de vedere", a spus el.

Invocând o altă ipoteză privind atentatul, Ahmadinejad a adăugat că acesta "a fost comis de un grup terorist, dar guvernul american l-a susţinut şi a profitat de această situaţie".

El a prezentat şi o a treia teorie: "un grup terorist foarte puternic şi complex, capabil să treacă de toate straturile sistemelor de informaţii şi de securitate americane, a comis atentatul".

"Acesta este principalul punct de vedere invocat de liderii americani", a spus Ahmadinejad.

Statele Unite au reacţionat imediat, un purtător de cuvânt al misiunii SUA la ONU afirmând că, "în loc să prezinte aspiraţiile şi bunele intenţii ale poporului iranian, Ahmadinejad a ales din nou să trăncănească despre teorii ale complotului şi să facă declaraţii antisemite care sunt detestabile şi delirante".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici