Catherine Ashton va continua să conducă negocierile cu Iranul asupra dosarului nuclear

Catherine Ashton, fosta şefă al diplomaţiei europene, va continua să conducă negocierile cu Iranul asupra programului său nuclear controversat, devenind consilier al succesoarei sale, Federica Mogherini, a anunţat vineri Uniunea Europeană, potrivit AFP.

63 afișări
Imaginea articolului Catherine Ashton va continua să conducă negocierile cu Iranul asupra dosarului nuclear

Catherine Ashton (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Federica Mogherini a decis să o numească pe Catherine Ashton consilier special" cu scopul de "a facilita negocierile nucleare cu Iranul", informează serviciul diplomatic al UE într-un comunicat.

În calitate de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, britanica Catherine Ashton a condus negocierile cu Teheranul în numele Grupului 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania).

Teheranul şi marile puteri au anunţat pe 24 noiembrie, la Viena, că nu au reuşit să ajungă la o înţelegere după un an de discuţii intense. În acest context, părţile au stabilit să extindă până în vara 2015 termenul limită pentru obţinerea unui acord.

Numirea lui Ashton, care va rămâne ajutată de directorul politic al serviciului diplomatic al UE, Helga Schmid, ar trebui "să asigure desfăşurarea negocierilor, care necesită un angajament continuu", potrivit comunicatului.

Federica Mogherini a înlocuit-o pe Ashton la 1 noiembrie în funcţia de şef al diplomaţiei europene. Totuşi, fostul ministru italian de Externe va participa la negocierile la nivel ministerial sau la întâlniri cu şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici