Cazul atentatelor din Norvegia: Avocaţii victimelor solicită o nouă expertiză psihiatrică a lui Anders Behring Breivik

Avocaţii părţii civile au cerut joi o nouă examinare psihiatrică a lui Anders Behring Breivik pe baza observaţiilor unor psihologi, care arată că extremistul de dreapta este în deplinătatea facultăţilor mintale, în contradicţie cu concluziile oficiale.

306 afișări
Imaginea articolului Cazul atentatelor din Norvegia: Avocaţii victimelor solicită o nouă expertiză psihiatrică a lui Anders Behring Breivik

Cazul atentatelor din Norvegia: Avocaţii victimelor solicită o nouă expertiză psihiatrică a lui Anders Behring Breivik (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Într-o scrisoare publică a tribunalului din Oslo, avocaţii a 56 dintre supravieţuitorii şi apropiaţii victimelor au pus sub semnul întrebării diagnosticul de anul trecut, dat de doi experţi psihiatrici.

Acest diagnostic indică faptul că Breivik suferă de schizofrenie paranoică, fapt care ar putea duce la o internare în centre psihiatrice specializate în locul închisorii, posibilitate care şochează mulţi norvegieni.

"Mai multe părţi civile, care l-au văzut la Utoya, consideră că era cinic şi raţional, acest lucru fiind în contradicţie cu afirmaţia că ar fi psihotic", au indicat avocaţii.

Breivik a detonat o bombă în apropiere de sediul Guvernului norvegian pe 22 iulie 2011, apoi a deschis focul asupra a sute de tineri laburişti, reuniţi la o şcoală de vară pe insula Utoya, în apropiere de Oslo, făcând 77 de victime, majoritatea tineri.

La 29 noiembrie, doi experţi psihiatri mandataţi de tribunalul din Oslo au concluzionat că Behring Breivik suferă de schizofrenie paranoică şi că nu poate fi considerat responsabil penal pentru gesturile sale.

Printre afirmaţiile lor, avocaţii părţii civile au indicat că trei pshihologi şi un psihiatru responsabili cu supravegherea lui Breivik pe timpul încarcerării, conform presei, au spus că acesta nu a prezentat semne de schizofrenie paranoică şi nici de tentativă de sinucidere, el neavând nevoie de medicaţie.

Într-un demers separat, câţiva alţi reprezentanţi ai părţii civile au cerut de asemenea o nouă examinare psihologică însoţită de o cerere de plasare într-un centru specializat în observaţie.

"Niciunul dintre clienţii mei nu şi-a exprimat dorinţa de a se schimba experţii", a declarat avocatul Christian Lundin care reprezintă 67 dintre victime sau rude ale acestora.

"Cazul pare destul de bine documentat", a mai spus acesta, adăugând că "desemnarea unor noi experţi ar putea însemna o amânare a procesului, aducându-se un prejudiciu victimelor şi apropiaţilor".

Într-o scrisoare publicată miercuri de către tribunalul din Oslo, avocaţii lui Behring Breivik arată că ei şi clientul lor se opun unei noi evaluări psihiatrice.

Tribunalul din Oslo va trebui să decidă până spre mijlocul lunii ianuarie dacă se va întocmi un nou raport pshihiatric extremistului de 32 de ani, procesul putând începe astfel pe 16 aprilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici