Cazul Clearstream va fi rejudecat

Parchetul va face apel la sentinţa în procesul Clearstream, prin care fostul premier francez Dominique de Villepin a fost achitat joi, pentru ca întregul caz de manipulare "să fie rejudecat" la sfârşitul lui 2010 sau începutul lui 2011, a anunţat vineri procurorul din Paris, Jean-Claude Marin.

49 afișări
Imaginea articolului Cazul Clearstream va fi rejudecat

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi fostul premier Dominique de Villepin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Tribunalul nu a tras toate concluziile în urma audierilor şi mai rămâne de descoperit o parte din adevăr. Nu s-a spus totul în această afacere", a declarat procurorul pentru postul de radio Europe 1.

"Într-o manieră puţin surprinzătoare (...), acesta nu îl condamnă pe Dominique de Villepin", a adăugat el. "Am decis să atac în apel această decizie".

Fostul premier francez Dominique de Villepin a fost achitat, joi, de tribunalul corecţional din Paris, în procesul Clearstream, un vast complot politic ce ar fi vizat în special destabilizarea lui Nicolas Sarkozy înaintea alegerii sale la preşedinţie.

Această hotărâre permite relansarea ambiţiilor politice naţionale ale lui Dominique de Villepin şi constituie o înfrângere majoră pentru preşedintele Sarkozy, într-un proces care a îmbrăcat uneori forma unui duel între cei doi.

Fostul premier (2005-2007), una dintre cele cinci persoane inculpate în acest dosar, era suspectat că a participat în 2004 la o manipulare al cărei scop era discreditarea lui Nicolas Sarkozy, la vremea respectivă ministru şi rivalul său în rândul forţelor de dreapta în cursa prezidenţială din 2007.

La puţin timp după pronunţarea sentinţei, care constituie o înfrângere personală pentru Nicolas Sarkozy, al cărui avocat se afla în banca păgubiţilor în acest proces, preşedintele francez a "luat act" de achitarea rivalului său şi a anunţat că nu va face apel.

Reacţionând la intenţia Parchetului de a face apel - în Franţa, Parchetul se află sub autoritatea ministrului Justiţiei - Dominique de Villepin a denunţat o "decizie de natură politică" ce dovedeşte că o "persoană, preşedintele Republicii, Nicolas Sarkozy", a decis să "persevereze în încrâncenarea şi ura sa".

Afacerea Clearstream a debutat în 2004, când listele bancare ale instituţiei financiare luxemburgheze Clearstream au fost falsificate şi transmise justiţiei pentru a se sugera că anumite personalităţi, între care şi Nicolas Sarkozy, ar deţine conturi ascunse şi ar fi primit mită în cadrul unei tranzacţii cu armament.

Pe parcursul procesului, avocatul preşedintelui i-a conferit lui Villepin rolul de instigator al acestei înscenări. Totuşi, Parchetul nu îl considerase vinovat decât pentru că ar fi păstrat tăcerea cu toate că ştia că listele sunt false. Procurorii solicitaseră o pedeapsă de 18 luni de închisoare cu suspendare şi plata unei amenzi de 45.000 de euro.

Dar procesul nu a permis apariţia unui adevăr incontestabil în acest dosar plin de necunoscute, iar joi tribunalul a precizat că nu s-a demonstrat că Dominique de Villepin "a avut cunoştinţă de faptul că listele erau false".

"Tribunalul l-a găsit nevinovat pe Dominique de Villepin, justiţia încă nu a făcut-o", a apreciat, vineri, procurorul Marin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici