Cazul Khashoggi | Recep Erdogan spune lucrurilor pe nume: Asasinarea jurnalistului, ordonată de la cel mai înalt nivel/ A fost sau nu implicat regele Salman al Arabiei Saudite?

Asasinarea jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi a fost ordonată de la "cel mai înalt nivel" din Arabia Saudită, afirmă, într-un editorial publicat în cotidianul The Washington Post, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, semnalând însă că regele Salman nu este implicat.

5836 afișări
Imaginea articolului Cazul Khashoggi | Recep Erdogan spune lucrurilor pe nume: Asasinarea jurnalistului, ordonată de la cel mai înalt nivel/ A fost sau nu implicat regele Salman al Arabiei Saudite?

Cazul Khashoggi | Recep Erdogan spune lucrurilor pe nume: Asasinarea jurnalistului a fost ordonată de la cel mai înalt nivel/ A fost sau implicat regele Salman al Arabiei Saudite?

"Cazul este prea cunoscut: Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit şi un familist, a intrat pe 2 octombrie în Consulatul saudit din Istanbul pentru formalităţi în vederea căsătoriei. De atunci, nimeni, nici măcar logodnica sa care aştepta afară, nu l-a mai văzut. (...) Ca rezultat al eforturilor noastre, lumea a aflat că Jamal Khashoggi a fost ucis cu sânge rece de o echipă de asasini şi s-a stabilit că această crimă a fost premeditată", afirmă Recep Erdogan, subliniind că Arabia saudită refuză în continuare să transmită unde este cadavrul.

Ştim că autorii se numără printre cei 18 suspecţi arestaţi în Arabia Saudită. Ştim şi că aceşti indivizi au îndeplinit nişte ordine, de a-l omorî pe Khashoggi şi a pleca. Ştim şi că ordinul de asasinare a lui Khashoggi a venit de la cel mai înalt nivel al Guvernului saudit", a adăugat preşedintele Turciei.

"Aş vrea să subliniez că Turcia şi Arabia Saudită au relaţii amicale. Nu cred nicio secundă că regele Salman, custodele sfintelor moschei, a ordonat uciderea lui Khashoggi. Prin urmare, nu am niciun motiv să cred că această crimă reflectă politica oficială a Arabiei Saudite. În acest sens, ar fi greşit să considerăm uciderea lui Khashoggi ca fiind o problemă între cele două ţări. Cu toate acestea, trebuie să adaug că prietenia noastră cu Riyadul, care este de mult timp, nu înseamnă că vom închide ochii faţă de o crimă cu premeditare care s-a produs în faţa noastră. Uciderea lui Jamal Khashoggi este inexplicabilă", subliniază Recep Erdogan.

Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu.

Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6.

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot. Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut clarificări din partea Arabiei Saudite în acest caz.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici