CE cere Italiei să respecte drepturile românilor

Comisia Europeană a condamnat ferm marţi violenţele împotriva romilor din Italia şi a transmis Romei un avertisment privind necesitatea de a se conforma dreptului european în planurile sale de luptă împotriva imigraţiei ilegale.

12 afișări
Imaginea articolului CE cere Italiei să respecte drepturile românilor

Comisarul european pentru Probleme Sociale, Vladimir Spidla (Imagine: Mediafax Foto)

Subliniind totodată că evenimentele recente din Italia "nu sunt un caz izolat" în Europa, comisarul european pentru Probleme Sociale, Vladimir Spidla, a condamnat vehement "orice formă de violenţă împotriva romilor" şi a respins "în manieră categorică orice stigmatizare sau asimilare a romilor cu infractorii".

"Violenţa rasială care se hrăneşte din populismul politic, din discursurile de incitare la ură şi condamnare mediatică poate fi observată în numeroase state membre", a adăugat acesta în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European de la Strasbourg.

Acestea din urmă "au obligaţia de a ancheta atacurile rasiste şi de a-i pedepsi pe cei care le incită sau le comit", a precizat el.

În timp ce Guvernul italian se pregăteşte să dea publicităţii miercuri o serie de măsuri referitor la securitatea şi lupta împotriva imigraţiei ilegale, Spidla a amintit că "lupta împotriva criminalităţii trebuie să se efectueze respectând statul de drept".

"Românii se bucură de aceeaşi libertate de circulaţie ca şi alţi cetăţeni ai Uniunii" şi "Comisia se va asigura că drepturile lor vor fi respectate", a amintit Spidla făcând aluzie la prezenţa numărului mare de romi de naţionalitate română în Italia.

Astfel, o "decizie de expulzare trebuie să se ia exclusiv de la caz la caz", a insistat el, precizând că în cazul expulzării imediate, "urgenţa trebuie să fie justificată imediat".

Diferite fapte avându-i ca protagonişti pe imigranţi, în special pe romi, care au fost exploatate de dreapta şi de numeroase publicaţii au accentuat climatul de intoleranţă în Italia, unde cel puţin două tabere de romi au fost incendiate la periferia oraşului Neapole (sud) săptămâna trecută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici