Ce program avea Dominique Strauss-Kahn în ziua agresiunii: Argument al acuzării, dar şi al apărării

Nimeni nu contestă că sâmbăta trecută, la prânz, Dominique Strauss-Kahn a părăsit rapid un hotel din New York, dar întrebarea este a dacă a făcut-o pentru a fugi sau pentru a merge la masă.

3420 afișări
Imaginea articolului Ce program avea Dominique Strauss-Kahn în ziua agresiunii: Argument al acuzării, dar şi al apărării

Ce program avea Dominique Strauss-Kahn în ziua agresiunii: Argument al acuzării, dar şi al apărării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste două ipoteze ilustrează dezbaterea, pe cale să se contureze, între acuzare şi avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn, acuzat de tentativă de viol şi agresiune sexuală de către o cameristă şi plasat în arest preventiv.

La audierea de la tribunal, luni, unul dintre avocaţii directorului Fondului Monetar Internaţional (FMI), Benjamin Brafman, a oferit o idee despre felul în care va arăta linia sa de apărare, atunci când a adresat ironii la adresa "inexactităţilor" reconstituirii tentativei de viol şi presupusei fugi a clientului său.

Potrivit poliţiei şi acuzării, Dominique Strauss-Kahn se afla într-un apartament luxos al hotelului Sofitel, lângă Times Sqaure, în momentul în care o cameristă a intrat în apartament şi a fost, potrivit spuselor acesteia, agresată sexual de un bărbat complet dezbrăcat.

Iniţial, poliţia a spus că această scenă s-a produs către ora locală 13.30 (20.30, ora României), dar anchetatorii afirmă că faptele au avut loc în jurul prânzului, cu o oră şi jumătate mai devreme.

Ulterior, procurorii afirmă că Dominique Strauss-Kahn a părăsit, în mod precipitat, hotelul, pentru a merge la aeroportul J. F. Kennedy, unde a urcat la bordul unui avion Air France care pleca spre Paris. Cu zece minute înainte ca avionul să plece, la ora locală 16.40 (23.40, ora României), doi detectivi l-au ridicat pe fostul ministru francez din scaunul de la clasa întâi.

Unul dintre procurori, John McConnell, a declarat luni, la tribunal, că înregistrările camerelor de supraveghere de pe culoarul hotelului arată un bărbat "foarte grăbit".

Pe baza acestui program", judecătoarea Melissa Jackson a refuzat eliberarea pe cauţiune a suspectului, despre care a afirmat că îl bănuieşte că vrea să fugă. Luni seara, Dominique Strauss-Kahn se afla la închisoarea Rikers Island, un imens complex penitenciar, situat pe o insulă din East River, la nord de Manhattan.

Dar Brafman are şi alte versiuni ale scenariului. "Se grăbea pentru că avea o întâlnire pentru a lua masa", a dat asigurări avocatul, care a devenit cunoscut după ce l-a apărat pe cântăreţul de rap Jay-Z şi pe Michael Jackson.

Promiţând să prezinte la timp mărturia persoanei cu care Dominique Strauss-Kahn ar fi luat prânzul, Brafman a dat asigurări că zborul cu Air France era rezervat cu mult timp înainte, exact la acea oră. "Ipoteza potrivit căreia a părăsit hotelul şi s-a grăbuit spre aeroport, fugind după comiterea unei infracţiuni, este pur şi simplu falsă", a spus el.

Chiar dacă avocatul va reuşi să procure alibiurile necesare clientului său, pentru perioada care a urmat presupusei agresiuni, acest lucru nu rezolvă, neapărat, misterul a ceea ce s-a pterecut în camera de hotel.

Procurorii afirmă că sunt siguri în privinţa a ceea ce fac. În afară de mărturia presupusei victime, duminică seara s-a procedat, totodată, la prelevarea unor probe suplimentare de ADN, de la Dominique Strauss-Kahn, pentru eventuala depistare a unor urme de violenţă.

"Victima a furnizat detalii foarte impresionante", iar o percheziţie a apartamentului pare să "corespundă versiunii sale", a dat asigurări procurorul.

Echipa de avocaţi care-l apără pe Dominique Strauss-Kahn nu pare, pentru moment, nervoasă. "Bătălia abia a început", a declarat Benjamin Brafman pentru jurnalişti, în afara tribunalului. "Noi suntem convinşi că acest caz poate fi apărat", a adăugat el.

Frank Bress, profesor la New York Law School, subliniază că "Ben Brafman este un avocat excelent, foarte fin. Sunt sigur că au pus la punct foarte bine această poveste cu programul, (pentru că), altfel nu ar vorbi atât de mult despre ea, în mod public", a subliniat el, într-un interviu pentru AFP.

Dar Dominique Strauss-Kahn ar putea, de asemenea, să se lovească de un alt obstacol, şi anume juraţii, în majoritatea cazurilor provenind din clasa muncitoare şi având etnii diferite.

"Tot acest caz va părea foarte clasic, şi anume un bărbat bogat şi alb, care profită de o tânără imigrantă", subliniază Frank Bress. "Ca un avocat bun, Brafman va face tot ce poate, atât înainte de proces, cât şi în timpul procesului, pentru a demonstra că această discriminare nu are ce căuta în această speţă".

În opinia acestuia, există şi o altă necunoscută, şi anume credibilitatea cameristei. "Nu se ştie niciodată ce putem descoperi mâine", a conchis Frank Bress.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici