Ce spun Acordurile de la Minsk şi care sunt cele 13 puncte care nu au fost implementate de 7 ani

Acordurile de la Minsk au fost semnate după criza care a dus la invadarea Crimeei de către Rusia, în 2014, şi la ciocnirile din Donbass.

8809 afișări
Imaginea articolului Ce spun Acordurile de la Minsk şi care sunt cele 13 puncte care nu au fost implementate de 7 ani

Ce spun Acordurile de la Minsk şi care sunt cele 13 puncte care nu au fost implementate de 7 ani

Negocierile dintre Ucraina şi separatiştii pro-ruşi din regiunile estice au fost semnate în două ocazii separate, în septembrie 2014 şi februarie 2015, în prezenţa reprezentanţilor OSCE, ai Rusiei şi ai unor ţări occidentale.

Primul punct a fost încetarea focului. În cinci luni de conflict, numărul morţilor era de 2.600 de morţi. Acordul a fost încălcat în mod repetat imediat de ambele părţi, atât de mult încât victimele conflictului din Donbass s-au ridicat la peste 14.000, potrivit Kievului.

Iată cele 13 puncte consolidate de cel de-al doilea acord, care după 7 ani de semnare, susţinut de Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina, rămâne în mare parte neimplementat.

1. Încetaţi focul bilateral, imediat şi total

2. Retragerea tuturor armelor grele de către ambele părţi, interzicerea operaţiunilor ofensive şi survolarea zonei de siguranţă de către aeronave militare străine

3. Monitorizarea şi verificarea respectării acordului de către OSCE, lansarea unei misiuni de observare

4. Iniţierea negocierilor pentru autoguvernarea provizorie în regiunile Doneţk şi Lugansk, în conformitate cu legislaţia ucraineană, în scopul recunoaşterii de către parlamentul de la Kiev a unui statut special pentru aceste regiuni

5. Amnistia pentru soldaţii şi combatanţii de ambele părţi, cu excepţia infracţiunilor grave

6. Eliberarea ostaticilor şi prizonierilor de ambele părţi

7. Garanţia asistenţei umanitare în zonele de conflict

8. Reluarea relaţiilor economice şi plata pensiilor

9. Restabilirea controlului deplin al frontierei cu Ucraina de către guvernul de la Kiev

10. Retragerea tuturor echipamentelor militare, a armelor şi a echipamentelor de război, precum şi a mercenarilor străini din zona de conflict; dezarmarea grupărilor militare ilegale.

11. Reforma constituţională care prevede descentralizarea administrativă pentru regiunile Doneţk şi Lugansk

12. Organizarea alegerilor în Doneţk şi Lugansk în condiţii convenite

13. Consolidarea grupului de contact trilateral format din reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi OSCE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici