Ce spune Benedict al XVI-lea despre validitatea demisiei sale şi relaţia cu Papa Francisc

Benedict al XVI-lea a reacţionat după articolele unor ziare din Italia care au sugerat existenţa unei guvernări simultane la Vatican, întrebându-se dacă Joseph Ratzinger s-a retras într-adevăr în totalitate aşa cum a promis, după ce săptămâna trecută a participat la reuniunea cardinalilor convocată de Papa Francisc în Basilica Sfântul Petru.

268 afișări
Imaginea articolului Ce spune Benedict al XVI-lea despre validitatea demisiei sale şi relaţia cu Papa Francisc

Papa Francisc si Benedict al XVI-lea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Papa emerit Benedict al XVI-lea a respins "speculaţiile absurde" privind validitatea demisiei sale, afirmându-şi "identitatea de vederi" şi prietenia cu Papa Francisc, într-o scrisoare mai puţin obişnuită publicată marţi de cotidianul La Stampa.

"Nu există nici cea mai mică îndoială privind validitatea deciziei mele de a renunţa la funcţia de Papă. Singura condiţie a validităţii este deplina libertate de decizie. Speculaţiile privind lipsa de validitate a demisiei sunt pur şi simplu absurde", afirmă Papa emerit, care a răspuns în scris la întrebările trimise de cotidianul La Stampa.

De asemenea, Papa emerit a explicat că ţinuta de culoare albă pe care o poartă, la fel ca şi Papa Francisc, reprezintă doar "un lucru pratic". "În momentul renunţării la funcţie, nu am avut alte haine la dispoziţie. Hainele de culoare albă sunt însă distincte de cele ale Papei", a afirmat Benedict al XVI-lea, care a respins "speculaţiile fără niciun fundament".

Benedict al XVI-lea a provocat surprindere la sfârşitul săptămânii trecute, când a participat la reuniunea cardinalilor de la Vatican. El a fost aplaudat de cei 150 de cardinali reuniţi în Basilica Sfântul Petru. Aşezat discret în primul rând, într-un colţ, pe un scaun simplu amplasat în mijlocul cardinalilor, el a fost salutat la începutul şi la încheierea reuniunii de către Papa Francisc.

În semn de respect şi supunere faţă de noul Suveran Pontif, el şi-a dat jos acoperământul de cap de culoare albă.

Benedict al XVI-lea s-a retras într-o mănăstire de pe colina Vaticanului şi păstrează legătura cu succesorul său, Francisc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici