CE va constata diferenţe între România şi Bulgaria, Sofia riscând sancţiuni

Comisia Europeană va constata diferenţe între România şi Bulgaria, Executivul comunitar urmând să emită rezerve în legătură cu aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen şi la zona euro, din cauza amplorii fenomenului corupţiei, afirmă surse diplomatice europene.

18 afișări
Imaginea articolului CE va constata diferenţe între România şi Bulgaria, Sofia riscând sancţiuni

CE va constata diferenţe între România şi Bulgaria, Sofia riscând sancţiuni (Imagine: Mediafax/AFP)

Surse comunitare afirmă că Bulgaria riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene, care ar putea emite rezerve, săptămâna viitoare, în legătură cu aderarea acestei ţări la spaţiul Schengen şi la zona euro.

"Comisia face diferenţa între cele două ţări, dar acest lucru nu înseamnă că totul merge bine în România. Nu au existat progrese în România, dar Bulgaria a regresat", afirmă o sursă diplomatică europeană.

Proiectul de raport al Comisiei Europene, care încă mai poate fi modificat până miercuri, insistă asupra "numeroaselor nereguli" ale sistemului judiciar bulgar, notând "lipsa de voinţă" şi "lipsa de capacitate" a autorităţilor de a lupta împotriva corupţiei, precizează surse diplomatice.

Această situaţie ar putea avea "consecinţe" asupra aderării Bulgariei la spaţiul Schengen, subliniază raportul, fiind pusă sub semnul întrebării şi adoptarea monedei euro.

"Este ultima şansă pentru Bulgaria", afirmă una dintre sursele citate, notând că statele membre UE, care în ultimele luni păreau să îşi susţină vecinul, manifestă în prezent mai puţină "indulgenţă" faţă de Sofia.

Comisia Europeană, care a blocat deja fonduri de preaderare în valoare de milioane de euro destinate Sofiei, ar putea impune şi alte sancţiuni financiare Bulgariei. Potrivit presei bulgare, Bruxelles-ul ar putea retrage acreditarea celor două agenţii guvernamentale bulgare care administrează fondurile PHARE, la care Bulgaria are dreptul până în 2009. Surse europene precizează că cele două agenţii administrează aproximativ 560 de milioane de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici