CE vrea ca SUA să anuleze obligativitatea vizelor pentru cetăţenii tuturor statelor UE

Comisia Europeană a salutat vineri anularea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii din şase ţări din Europa de Est care vor să călătorească în Statele Unite, dar vrea extinderea acestei măsuri la toate statele membre UE.

54 afișări
Imaginea articolului CE vrea ca SUA să anuleze obligativitatea vizelor pentru cetăţenii tuturor statelor UE

CE vrea ca SUA să anuleze obligativitatea vizelor pentru cetăţenii tuturor statelor UE

Statele Unite au acordat beneficiul acestei exceptări de la vize unui număr de şase ţări europene: Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania şi Slovacia, precum şi Coreei de Sud.

"În curând cetăţenii acestor ţări vor putea intra în Statele Unite pentru afaceri sau pentru turism fără a dispune de vize", a anunţat preşedintele american, George W. Bush.

Această obligaţie este însă menţinută pentru şase dintre cele 27 de membre UE: Bulgaria, Cipru, Grecia, Malta, Polonia şi România, care nu corespund criteriilor foarte stricte impuse de legislaţia americană.

Comisia Europeană speră că aceste ţări vor fi scutite de obligativitatea vizelor "cât mai rapid posibil".

Acordarea acestei scutiri unui număr de şase membre noi ale UE "este rezultatul numeroşilor ani de eforturi depuse de Comisie", a subliniat comisarul european Jacques Barrot, care se ocupă de Justiţie, Libertăţi şi Afaceri Interne.

El a fost mandatat de statele membre să negocieze cu administraţia americană şi a ameninţat că va reintroduce o obligaţie de vize pentru diplomaţii americani care călătoresc în UE dacă nu este obţinut nici un progres.

Excepţia acordată celor şase ţări europene este un răspuns al Washingtonului la această ameninţare.

"Vom continua să cooperăm cu autorităţile americane pentru a obţine acelaşi tratament pentru toţi cetăţenii UE", a dat asigurări vineri Barrot.

"Nu putem accepta că cetăţenii Statelor Unite pot călători liber în toată Uniunea Europeană şi că această reciprocitate nu este acordată tuturor cetăţenilor UE", a subliniat unul dintre colaboratorii săi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici